Počela izrada 3D pomorskih karti hrvatske obale, luka i marina

15.10.2021.

17:56

Autor: Odri Ribarović/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Izrada 3D pomorskih karti hrvatske obale

Izrada 3D pomorskih karti hrvatske obale

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Digitalno mapiranje podmorja te izrada 3D pomorskih karti hrvatske obale, luka i marina - istraživački pilot projekt partnera iz Austrije, Njemačke i Hrvatske, započeo je danas u riječkoj luci. Naime, brzorastući pomorski sektor sve se više temelji na automatizaciji, pa sve više raste potreba za preciznim digitalnim kartama obala.

Zahvaljujući najsuvremenijoj tehnologiji, još uvijek nedostupnoj u komercijalnoj primjeni, započelo je digitalno mapiranje hrvatske obale. Bit će dovršeno već za 10-ak dana, a riječ je o zajedničkom ulaganju nekoliko europskih visokotehnoloških tvrtki i istraživačkih institucija koje će Hrvatskoj - podatke ustupiti besplatno.

- Prednost je ovog projekta u tome što će Hrvatska biti spremna za samoupravljiva plovila, navodi Robert Galovic sa Sveučilišta u Grazu.

- Za brodove budućnosti, autonomna besposadna plovila koja će korištenjem "real time" podataka operirati hrvatskom obalom. Izlazni podatak ovog istraživačkog snimanja hrvatske obale bit će 3D digitalna kartografija gdje će biti mapirana cijela hrvatska obala, objašnjava Teuta Duletic, izvršna direktorica Lurssen Designa u Centru Kvarner.

Brodovi će biti opremljeni naprednim radarskim i sonarnim tehnologijama i komunikacijskim sustavima koji traže digitalne dodirne točke pomorske infrastrukture.

- U ovom novom razvojnom ciklusu Rijeke ti podaci će biti od velike koristi, dat će osnovu za radove koji su pred nama u budućnosti,ocjenjuje Goran Palčevski, zamjenik riječkog gradonačelnika.

Riječ je o mjerenju i integriranju slika morskoga dna i površine, te izradi iznimno preciznih trodimenzionalnih modela i pomorskih karata hrvatske obale, njezinih luka i marina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!