18:48 / 03.04.2020.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/B.A./HRT

Počinje pretklinička faza testiranja dvaju potencijalnih cjepiva

-

-

Foto: - / -

Uz otkrivanje lijekova, znanstvenici diljem svijeta rade i na otkrivanju učinkovita cjepiva protiv koronavirusa
Dok liječnici ulažu maksimalne napore kako bi spasili živote oboljelih od koronavirusa, među znanstvenicima širom svijeta u tijeku je utrka za pronalazak lijeka. Kako je riječ o izrazito zaraznoj bolesti koja se brzo širi, najveći im je neprijatelj - vrijeme.

Nakon što je dobila bitku s teškim oblikom zaraze koronavirusom, Amerikanka Tiffany Pinckney odlučila je dati krvnu plazmu kako bi pomogla drugima.

- Svjesna sam da se u mojoj krvi možda kriju odgovori, rekla je.

Znanstvenici smatraju da antitijela nakupljena u krvi bivših pacijenata koji su preboljeli zarazu mogu do određene mjere zaštititi one koji su bili izloženi virusu, a zaražene sačuvati od teških simptoma i smrti. 

- Ovako je moguće nekoga nakratko učiniti imunim na virus. Ova se metoda primjenjivala prije nego što su postojala cjepiva, rekao je Jeffrey Henderson s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu.

No problem je što krvna plazma sadržava antitijela vezana uz pojedinu krvnu grupu. Tomu je doskočio tim kineskih znanstvenika - izolirali su nekoliko antitijela, koja su, tvrde, izrazito učinkovita u blokiranju sposobnosti koronavirusa da uđe u stanice.

- Prvi smo na svijetu izolirali ta antitijela od pacijenata koji su ozdravili. Tu postoji velik potencijal za razvoj učinkovitih preparata za prevenciju i liječenje, kaže Zhang Linqi, profesor na kineskom sveučilištu Tsinghua.

Do primjene otkrića u liječenju pacijenata proći će najmanje godinu dana.

Uz otkrivanje lijekova, znanstvenici diljem svijeta rade i na otkrivanju učinkovita cjepiva protiv koronavirusa. Pretklinička faza testiranja dvaju potencijalnih cjepiva počinje u Australiji.

- Optimistično očekujemo da će proći 18 mjeseci dok cjepivo ne postane dostupno na tržištu. Za fazu u kojoj smo sada inače je potrebno oko dvije godine, a nama je trebalo samo osam tjedana, rekao je Rob Grenfell, ravnatelj australske agencije CSIRO.

Zbog nedostatka vremena u borbi protiv koronavirusa razmatra se i mogućnost korištenja postojećih lijekova. Kineski znanstvenici tvrde da se u testiranju na zaraženima učinkovitim pokazao japanski lijek protiv gripe Avigan.

- Do sada je od nas lijek zatražilo tridesetak zemalja. Svakoj od njih osigurat ćemo količinu lijeka koja im je potrebna i to besplatno, poručio je Yoshihide Suga, predstojnik kabineta japanske vlade.

U tijeku je testiranje toga lijeka u Japanu. Velika Britanija pridružila se Kini i SAD-u u testiranju remdesivira, izvorno osmišljenog za liječenje ebole, a Amerikanci su za liječenje bolesti COVID-19 počeli testirati i lijek protiv malarije - chloroquine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!