17:04 / 24.03.2019.

Autor: Ana Dobrović/E.L.S./HRT

Podmorski senzori čuvaju paško podmorje

-

-

Foto: - / -

Kako najbolje očuvati lokalitet, kako bi i dalje bio atraktivan pogledima, pitanje je na koje nije lako odgovoriti. Potraga je trajala dugo, no rješenje je tu.
Podmorje otoka Paga prepuno je arheoloških lokaliteta. Od potopljenih brodova i amfora, do antičkih luka. Roniti među njima, u plavim, ne prevelikim dubinama, pravi je užitak.

- Otkriven je jedan novi lokalitet, u paškom podmorju, riječ je o dobro očuvanom nalazištu amfora, kod Rta Letavica, u neposrednoj blizini Šimuna. Brod je tako dobro očuvan, odnosno njegov teret, da održava obrise broda, i način na koji je on legao na morsko dno - kaže dr.sc. Irena Radić Rossi, voditeljica istraživanja.

Kako najbolje očuvati lokalitet, kako bi i dalje bio atraktivan pogledima, pitanje je na koje nije lako odgovoriti. Potraga je trajala dugo, no rješenje je tu.

- Već davno se utvrdilo kako takve brodolome možda nije dobro odmah istražiti, već je bolje da oni ostanu na morskom dnu, i budu svojevrsna podmorska atrakcija. S obzirom da su se dugo godina takve lokacije štitile željeznim kavezima, da su ti kavezi pokazali i svoje prednosti, ali i svoje velike mane, odlučeno je da se na ovome mjestu započne sa eksperimentiranjem, sa novim tehnologijama - objašnjava Radić Rossi.

Nove ideje i nove tehnologije, predlažu Norvežani. Predložili su da nam jednoga dana demonstriraju svoj uređaj, koji radi na bazi zvučnog signala - soner, uz pomoć kojeg su u stanju detektirati prisutnost ronolaca na lokalitetu. Detekcija nije važna, važna je činjenica da u trenutku detekcije takav uređaj može biti u stanju poslati alarmni signal i da se na taj alarm može reagirati.

- Prvi put smo na jednom takvom lokalitetu uspjeli testirati i vidjeli smo da imamo jako dobre rezultate. Ideja se nastavlja i razvija u projekt kako bismo zaštitili lokalitet modernim, novim tehnologijama - za koje se zapravo nadamo da će postati i model - objašnjava Vedran Dorušić, predsjednik zajednice turističkog ronjenja Hrvatske.

Prvi pokušaj u podmorju Paga donio je odgovarajuću i obećavajuću metodu primjene nove tehnologije. Podmorje Paga prvo je na kojem kreću nove metode očuvanja arheološke baštine, a ovaj bi model mogao biti najbolji način očuvanja podvodnih lokaliteta duž čitavog Jadrana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!