10:20 / 11.01.2018.

Autor: Dubravka Žiljak/T.V.

'Podrži i ti Croatian ICC'

-

-

Foto: - / -

'Podrži i ti Croatian ICC' naziv je međunarodnog kampa za komunikacije i računarstvo za mlade s oštećenjem vida koji će se prvi put održati u Hrvatskoj. Iako se kamp održava ljeti, pripreme su već u punom jeku.
'Podrži i ti Croatian ICC' naziv je međunarodnog kampa za komunikacije i računarstvo za mlade s oštećenjem vida koji će se prvi put održati u Hrvatskoj. Iako se kamp održava ljeti, pripreme su već u punom jeku. Sada je pravo vrijeme da se jave svi zainteresirani jer prva testiranja za kamp počinju potkraj siječnja.

Katarina Ivkić, Ilija Nikolić i Antonio Vicković svima bi preporučili odlazak u kamp koji im je proširio vidike, naučio ih novostima u svijetu tehnologija za slijepe i slabovidne te omogućio nova prijateljstva. To je jedno baš dobro iskustvo jer nema prilike da se susretnemo sa drugim slijepim i slabovidnim osobama iz drugih zemalja i da popričamo s njima, kakva je situacija oko njih, da vidimo s kakvim se oni problemima susreću i kako se oni nose s njima, ističe Antonio.

Antonio, student pedagogije i filozofije, već je četiri puta bio u međunarodnom kampu, jedinstvenom po tome što je organiziran samo za mlade koji su slijepi i slabovidni. Katarina, studentica pedagogije, bila je dva puta. Mislila sam da ću moću usavršiti engleski jezik i komunikacijske vještine zatim upoznati nove ljude, družiti se, korisno provesti ljeto, rekla nam je.

Ljeto u Belgiji u prošlogodišnjem kampu proveo je i 17-godišnji Ilija. U nekim razvijenijim zemljama od nas poput Njemačke i Austrije slijepi ljudi imaju više podrške u školovanju nego u Hrvatskoj. Podrške ima ali ne toliko koliko u drugim zemljama, kaže Ilija.

Upoznati mlade oštećenog vida s mogućnostima uporabe informacijskih, komunikacijskih i drugih tehnologija koje im mogu pomoći u nastavku obrazovanja ili uključivanju na tržište rada, kao i usavršavanje socijalnih vještina - ciljevi su ovog kampa.

Kamp je za mlade od 16 do 25 godina i traje deset dana. Centar Up 2 date nacionalni je koordinator za ICC u Hrvatskoj i upravo se njima mogu javiti svi zainteresirani za ovaj jedinstven kamp. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!