Poletjela prva isprintana 3D raketa

23.03.2023.

08:29

Autor: Hina/dpa/HRT/V.M.

Raketa Terran 1

Raketa Terran 1

Foto: Press / Reuters

Prva isprintana 3D raketa na svijetu poletjela je u četvrtak rano ujutro s Cape Canaverala na Floridi.

Terran 1 bez posade poletio je u 4.25 nakon dvije odgode zbog problema s temperaturom pogonskog goriva i tlakom goriva.

Terran 1 - dvostupanjska, 33,5 metara visoka i 2,3 metra široka raketa - "najveći je isprintani 3D predmet koji postoji i koji je pokušao letjeti u orbiti", prema Relativity Spaceu, kalifornijskom privatnom svemirskom startupu koji ju je napravio.

Isprintano je 85 posto mase rakete, uključujući motore, a Relativity Space namjerava povećati taj odnos na 95 posto. U prvom letu raketa je trebala stići u orbitu nakon osam minuta.

Da je uspio, kalifornijski startup bio bi prva svemirska tvrtka u privatnom vlasništvu koja je to uspjela pri svom prvom lansiranju. Međutim, anomalija oko pet minuta nakon polijetanja značila je da raketa nije dosegnula orbitu. Terran 1 je dosegnuo točku Max-Q - točku u lansiranju na kojoj raketa doživljava najveći dinamički pritisak.

- Današnje lansiranje potvrdilo je Relativityjevu printanu 3D raketnu tehnologiju koja će omogućiti naše sljedeće vozilo, Terran R. Danas je dan velike pobjede, s mnogim povijesno prvih događaja, objavila je tvrtka nakon lansiranja.

Terran 1 dizajniran je za nošenje do 1250 kilograma u nisku Zemljinu orbitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!