15:46 / 28.01.2020.

Autor: Z.Perić/D.Gurov/HRT

Pomoću 3D pisača isprintali dijelove za bespilotnu letjelicu

-

-

Foto: - / -

Današnji svijet je svijet elektronike a eletronika koliko radi toliko se i kvari.
Kako brzo tehnologija napreduje - pokazuju učenici vinkovačke Tehničke škola Ruđera Boškovića, koji su s pomoću 3D pisača isprintali dijelove za bespilotnu letjelicu.

Današnji svijet je svijet elektronike a eletronika koliko radi toliko se i kvari pa mi smo tu da taj problem riješimo.

Sve što požele - naprave. Mogu se pohvaliti da su jedna od rijetkih škola u državi s čak sedam 3D pisača.

Neispravno školsko računalo Luka je rastavio na dijelove i sada traži kvar.

- Trenutačno pregledavam čip matične ploče jer je neispravna, kazao jeučenik Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Vinkovaca, Luka Kolarević.

Sve što se u školi pokvari, poprave vrijedne ruke vinkovačkih električara-mehaničara.

Današnji svijet je svijet elektronike a eletronika koliko radi toliko se i kvari pa mi smo tu da taj problem riješimo, naglasio je Matej Stažić, također učenik tekničke škole Ruđera Boškovića.

Sve što požele - naprave. Mogu se pohvaliti da su jedna od rijetkih škola u državi s čak sedam 3D pisača.

Profesor računalstva i elektroskupine predmeta Danijel Pobi kazao je da do sada nije vidio nijednu srednju školu koja je bolje opremljena sa 3 d printerima od njihove škole.

- Četiri do pet su u stalnom pogonu učenici su jako zainteresirani sami dizajniraju to ih je potaknulo da razvijaju svoje ideje, rekao je profesor elektrotehnike Zvonimir Međugorac.

Printaju igračke, modlice za kolače, vaze, poprsja. Isprintali su i bespilotnu letjelicu. Zadovoljstvo ne skriva ni ravnatelj. Svrha je svega, kaže, pripremiti učenike za tržište rada.

- Ova učeninica je bio cilj i ostavrenje naših snova da napravimo jednu kvalitetnu učionicu u kojoj će naši učenici i naše nastavnici kvalitetno raditi na kvalitetnoj opremi, naglasio je Mate Vukušić, ravnatelj Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Vinkovaca.

Već najavljuju nove projekte, a žele, ističu, izraditi vlastitite 3 D pisače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!