14:56 / 15.04.2019.

Autor: Ivona Haller/V.M./HRT

Povjesničar Kurlander: 'Hitlerova čudovišta nisu mrtva.'

-

-

Foto: - / -

U Zagrebu je kao gost Filozofskog teatra u HNK-u, svoju knjigu 'Hitlerova čudovišta' predstavio američki povjesničar Eric Kurlander koji je pedantno prikazao je povijest nadprirodnog u nacističkoj Njemačkoj.
U Zagrebu je kao gost Filozofskog teatra u HNK, svoju knjigu 'Hitlerova čudovišta' predstavio američki povjesničar Eric Kurlander.

Pedantno, znanstveno potkrijepljeno dokazima pronađenim tijekom osam godina istraživanja u njemačkim arhivima, prikazao je povijest nadnaravnog u nacističkoj Njemačkoj.

Hitler je bio zaluđen okultnim. Dosljedno se koristio folklorom, poganstvom, okultnim i doktrinama nadnaravnog svijeta kako bi zaludio milijune Nijemaca, stekao vlast u svojem čistom carstvu, piše Kurlander, koji jasno navodi razlog zašto povjesničari zaobilaze tu temu.

- Ako počnete istraživati priče o duhovima i nadnaravnom, čini se kao da umanjujete činjenicu da je to bio jedan od najgorih režima u povijesti, ističe Kurlander.

Jedan primjer: tijekom Drugoga svjetskog rata iz njemačke ratne mornarice angažirali su radiesteziste kako bi došli do vojnih obavještajnih podataka. Sličnih je primjera i bizarnih ideja u nacističkoj ideologiji i praksi bilo bezbroj.

- Heinrich Himmler pustio je mnoge astrologe iz koncentracijskih logora i odveo ih u lijepe kuće u predgrađu Berlina, dao im piće, hranu i cigare, te tražio od njih da pronađu Mussolinija kojeg su uhvatili saveznici, nastavlja Kurlander.

Profesor povijesti na Sveučilištu Stetson u SAD-u, doktorirao je na Harvardu, napisao je provokativan i zanimljiv rad o najmračnijem razdoblju njemačke povijesti, no, nažalost, 'Hitlerova čudovišta' nisu, čini se, sasvim mrtva.

- Hitlerova čudovišta nisu mrtva, u smislu ljudi-čudovišta koji čine društveno-političke zločine u ime rase, prostora, sigurnosti ili nacionalnog suvereniteta. Naprotiv, njihov broj raste s usponom desnice posvuda u Europi i SAD-u, upozorava Kurlander.

Čim se vrati na Floridu, profesora Kurlandera čeka rad na dovršavanju dviju knjiga, ponovno o povijesti Njemačke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!