Poziv gradovima i mjestima da se pridruže akciji "Sat za planet Zemlju"

09.03.2023.

12:47

Autor: M.Š./Hina/HRT

Pogled na Europu iz svemira

Pogled na Europu iz svemira

Foto: NicoElNino / Shutterstock

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozvala je gradove i mjesta u Hrvatskoj da se pridruže akciji Sat za planet Zemlju 25. ožujka u 20:30 sati te isključe dekorativnu rasvjetu na prepoznatljivim građevinama i tako naglase da je svaki napor za očuvanje Zemlje vrijedan.

U akciji "Sat za planet Zemlju" sudjeluje više od 180 zemalja svijeta.

WWF ističe kako populacija treba promijeniti svoje navike i značajnije razmišljati o očuvanju prirode. Upravo to je svrha akcije gdje će se kroz jedan sat mraka osvijetlili taj golem problem koji dovodi u pitanje opstanak cijelog planeta.

Uz klimatsku krizu i onu zagađenja plastikom, gubitak bioraznolikosti ozbiljno prijeti očuvanju našeg planeta.

- Činjenica da su se populacije divljih vrsta smanjile za 69% od 1970. ukazuje nam na to koliki je naš utjecaj na planet, rekla je direktorica komunikacija u WWF Adriji Petra Boić Petrač.

Zidine u Dubrovniku i Dioklecijanova palača već su dugi niz godina simboli Hrvatske koji sudjeluju u ovoj akciji.

Jednako tako, pedesetak gradova sa svojim simbolima poput Katedrale u Zagrebu, Tvrđe u Osijeku ili Vodotornja u Vukovaru, još od 2009. godine sudjeluju u ovoj akciji.

U WWF-u se nadaju da će tako biti i ove godine te pozivaju gradonačelnike da uvrste svoje gradove u ovu akciju.

Akcija je pokrenuta 2007. godine u Australiji s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, a već iduće godine inicijativa je provedena u nekoliko država.

Upisana je i u Guinessovu knjigu rekorda, 2010. kao najveći volonterski ekološki pokret.

Prošle je godine u Satu za planet Zemlju sudjelovalo 187 država i milijuni građana diljem svijeta.

Cilj Svjetske organizacije za zaštitu prirode je zaustaviti propadanje zemljinog prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi čuvaju svjetsku biološku raznolikost i osiguravaju održivu uporabu obnovljivih prirodnih resursa, a istovremeno promoviraju smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!