12:08 / 29.01.2018.

Autor: HRT

Pratite uživo kretanje 'superkrvavog plavog Mjeseca'

-

-

Foto: - / -

Tijekom pomrčine Mjesec će kliznuti u Zemljinu sjenu i bijeli disk postupno pretvoriti u narančasti ili crveni. Tako će 'plavi' Mjesec postati 'krvav'.
Rijedak astronomski događaj - 'superkrvavi plavi Mjesec' - može se nakon 36 godina danas vidjeti s nekih dijelova Zemlje.

Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer su se spojile tri neobične lunarne pojave, supermjesec, plavi Mjesec i potpuna pomrčina Mjeseca.

Nažalost, Europa nije među mjestima s kojih će ovaj rijedak događaj biti vidljiv. U njemu će moći uživati u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji te na streamu NASA-e.To je rijetki astronomski triplet, rekao je Kelly Beatty, urednik časopisa "Sky and Telescope".

Plavi Mjesec je drugi puni mjesec u jednom kalendarskom. Pojava se tipično javlja svake dvije godine i osam mjeseci.

Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj točki, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji.

Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji s istodobnom pomrčinom Mjeseca nije ih bilo 36 godina.

Tijekom pomrčine Mjesec će kliznuti u Zemljinu sjenu i bijeli disk postupno pretvoriti u narančasti ili crveni. Tako će 'plavi' Mjesec postati 'krvav'.

Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajat će sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD-a i Kanade bit će vidljivo prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uvečer, kad Mjesec izlazi.

Suprotno od pomrčine Sunca, Mjesečeva se može sigurno promatrati golim okom.

Bilo je mnogih supermjeseca i pomrčina Mjeseca, ali rijetko je da se to dogodi za Plava mjeseca, kaže profesor fizike i astronmije na sveučilištu u Daytona Beachu. Poravnanje tih triju ciklusa, to je čudo koje treba pogledati, rekao je.

To se posljednji put dogodilo 30. prosinca 1982. i tada bilo vidljivo u Europi, Africi i zapadnoj Aziji.

Što je to plavi krvavi supermjesec, kako nastaje taj fenomen i iz kojih dijelova svijeta će biti vidljiv objasnio je astronom Ante Radonić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!