Na Venecijanskom bijenalu predstavlja se knjiga o Rijeci

25.08.2021.

09:31

Autor: Hina/V.M.

Venecijanski biennale

Venecijanski biennale

Foto: Evgeniya Telennaya / Shutterstock

Na 17. Venecijanskom bijenalu - međunarodnoj izložbi arhitekture 2021. u sklopu popratnoga programa održat će se predstavljanje knjiga "Fiume fantastika", priopćilo je u utorak Ministarstvo kulture i medija.

Promocija će se održati u subotu 28. kolovoza u 18 sati u Palazzo Michiel u Veneciji, a organizira je Hrvatski paviljon u partnerstvu s Caparol Hrvatska. Promociju će pratiti niz javnih vodstava izložbenim paviljonom Togetherness / Togetherless.


U programu će sudjelovati ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davor Trupković, zamjenica gradonačelnika grada Rijeke Sandra Krpan, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić - Samaržija, te voditeljica DeltaLaba i članica autorskog tima hrvatskog paviljona Morana Matković.


O knjizi govorit će urednici Idis Turato - kustos hrvatskog paviljona i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Vedran Mimica profesor na IIT College of Architecture Chicago te Maroje Mrduljaš autor tekstova i predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.


Njima će se, kako navodi MKM, pridružiti i Ida Križaj Leko - autorica arhitekture i postava izložbe 'Fiume Fantastika: Fenomeni grada' te članica autorskog tima hrvatskog paviljona, Deyan Sudjic - direktor emeritus Muzeja dizajna u Londonu i profesor na Lancaster University te Alessandro Rocca - profesor na Politecnico di Milano.


Knjiga 'Fiume Fantastika' nastala je kao rezultat istraživanja fenomena grada Rijeke koje je proveo DeltaLab - Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture (EPK).


Prva cjelina knjige donosi problemske tekstove strukturirane oko tema izložbenih paviljona koji su dio postava izložbe 'Fiume Fantastika: Fenomeni grada' a objašnjavaju fenomene ključne za grad Rijeku. Druga cjelina knjige posvećena je paviljonu Togetherness / Togetherless kao svojevrsni odgovor na pitanje kustosa ovogodišnjeg izdanja Venecijanskog bijenala - How we will live together?.


Treći dio knjige čini čitanka (reader) Urbanih studija, novoosnovanog specijalističkog studija pri Sveučilištu u Rijeci, gdje su okupljeni tekstovi nastali kao rezultat istraživanja globalnih i lokalnih povijesnih, političkih, kulturnih, ekonomskih i arhitektonskih utjecaja na razvoj grada Rijeke.


Hrvatski paviljon Togetherness / Togetherless, član zajednice kustosa nacionalnih paviljona Curators Collective od 27. do 29. kolovoza 2021. sudjeluje kao partner u realizaciji popratnog programa 17. Venecijanskog bijenala međunarodne izložbe arhitekture.


U danima koji prethode dodjeli nagrade Zlatni lav, zakazanoj za 30. kolovoza, održat će se niz javnih događaja okupljenih pod nazivom Transnational Midissage u organizaciji nacionalnih paviljona u Giardinima, Arsenalu i na brojnim drugim lokacijama u Veneciji.


Izdavač knjige je Sveučilište u Rijeci, urednici su Vedran Mimica, Maroje Mrduljaš i Idis Turato, a autori tekstova okupljenih u knjizi su Kristian Benić, Velid Đekić, Tvrtko Jakovina, Vedran Mimica, Davor Mišković, Maroje Mrduljaš, Federico Carlo Simonelli, Luka Skansi, Mojca Smode Cvitanović, Marina Smokvina, Deyan Sudjic i Idis Turato.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!