Predstavljen "Pojmovnik kriminalistike i forenzike"

05.06.2023.

21:10

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Pojmovnik kriminalistike i forenzike

Pojmovnik kriminalistike i forenzike

Foto: Dnevnik / HRT

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) predstavio je "Pojmovnik kriminalistike i forenzike" skupine autora, koji obuhvaća 3066 naziva i definicija iz područja forenzike, a rezultat je projekta Forenzično-kriminalističko nazivlje (FuNK).

Autori najnovijeg izdanja IHJJ-a su Šimun Anđelinović, Ana Banovac, Željana Bašić, Kristijan Bečić, Tomislava Bošnjak Botica, Josip Crnjac, Ivan Jerković, Ivana Kružić, Ante Lozina, Toni Ljubić, Slobodan Marendić, Bruno Nahod, Dragan Primorac, Gorana Rosandić, Katarina Vilović, Perina Vukša Nahod.

- Ovim smo činom kao institucija pokazali koliko nam je stalo do hrvatskog jezika i njegovoga nazivlja, rekao je ravnatelj Instituta Željko Jozić na predstavljanju knjige u Velikoj dvorani Novinarskog doma, naglasivši zrelost hrvatskog jezika i važnost ulaganja u njega kroz stvaranje priručnika poput Pojmovnika kriminalistike i forenzike.

Liječnik i genetičar Dragan Primorac kao veliku vrijednost pojmovnika ističe 3066 naziva iz područja kriminalistike i forenzike, objavljenih uz definicije, prijevode definicija te izvore.

- Ova knjiga ne predstavlja samo klasični pojmovnik već i motivaciju mladim ljudima da se bave forenzikom. Na jednom mjestu obuhvaća gotovo 3.000 različitih pojmova iz svih segmenata forenzike na vrlo jednostavan prihvatljiv način, ali svaka riječ, ja bih rekao, ima svoje ishodište i isto tako s onim što je na engleskom jeziku, rekao je Primorac.

Izvršna urednica Perina Vukša Nahod ocijenila je da je za autorski tim važan izazov bio proces označavanja ispravnosti naziva povezanih s istragom i tumačenjem tragova krvi.

- Pogrešno tumačenje nekoga traga krvi može istragu ili sudski postupak navesti na krivi put pa i onemogućiti pronalazak i osuđivanje počinitelja, objasnila je te istaknula kako stručnjaci koji su sudjelovali u izradi pojmovnika nisu zazirali od usvajanja novih te promjene starih naziva.

Projekt FuNK financirala je Hrvatska zaklada za znanost u sklopu programa Izgradnja hrvatskoga strukovnog nazivlja (STRUNA), a voditeljica je bila Željana Bašić sa Sveučilišnoga odjela za forenzične znanosti.

- Forenzika je jako široka znanost. Ona zapravo obuhvaća sve druge znanosti jer predmet forenzičkog vještačenja može biti bilo što. Može biti neki dokument, može biti riječ o nekakvom ubojstvu, istaknula je Bašić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!