Ministarstvo kulture i medija predstavilo Geoportal kulturnih dobara

20.04.2021.

12:30

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Geoportal kulturnih dobara

Geoportal kulturnih dobara

Foto: MKM / HRT

Na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu održava se interdisciplinarni skup o obnovi graditeljskog naslijeđa. Ministarstvo kulture i medija predstavilo je u utorak novi sustav Geoportal kulturnih dobara Republike Hrvatske i dosadašnje aktivnosti na obnovi potresom pogođenih područja, na skupu održanom na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Predstavljene su provedene hitne mjere obnove, aktivnosti konzervatorskih službi, nove tehnologije dokumentiranja spomenika kulture te Geoportal - mrežni portal prostornih podataka o kulturnim dobrima.

- Imamo velike planove s tim alatom, i dalje ćemo ga razvijati. Interes nam je ne samo dobra i kvalitetna informacija o kulturnoj baštini, nego i ubrzanje svih postupaka vezanih uz građenje, kazala je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

- Treba cjelovito razmišljati - da obnova je kompleksni postupak, da ona ima svoju tehničku dimenziju, a to je konstruktivna obnova. Tu je i obnova u smislu demografije, kulturnog nasljeđa i da zahtijeva promišljanje kroz obnovu što želimo postići dugoročno, rekao je Bojan Baletić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

U sljedećoj fazi postat će dostupne cjelovite sve konzervatorske podloge za kulturno-povijesnu cjelinu stradalu u potresu, rekla je Obuljen Koržinek i dodala da je svima u interesu ne samo dobra i kvalitetna informacija o kulturnoj baštini nego i ubrzanje svih podataka koji utječu na građenje.

Ministrica kulture i medija istaknula je da predstoji novo razdoblje razlikovanja kategorija zaštićenih zona. Postojat će "core" zone, koje će imati jako visok stupanj zaštite, u kojima bi ključnu riječ imali konzervatori, i kontaktne zone, u kojima će zaštita biti povezana sa sustavom ishođenja građevinskih dozvola, objasnila je.

Anuška Deranja Crnokić iz Ministarstva kulture i medija istaknula je da je Geoportal kulturnih dobara Republike Hrvatske središnje mjesto pristupa prostornim podacima o nepokretnim kulturnim dobrima. U njemu su prikazani podaci za 6144 nepokretnih kulturnih dobara koja uključuju više od 159 tisuća georeferenciranih katastarskih čestica.

Zaštićena dobra podijeljena su na pojedinačna kulturna dobra, koji je više od 4000, na kulturno-povijesne cjeline, koji je 408 s više od 115 tisuća građevina, na kulturne krajolike kojih je 15 i na arheološka nalazišta kojih je više od 1000.

Integracija kulturne baštine digitalnim tehnologijama veliki je potencijal, osobito u istraživanjima i upravljaju kulturnom baštinom, zaključila je.

Ministarstvo kulture i medija predstavilo Geoportal

Ministarstvo kulture i medija predstavilo Geoportal

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Davor Trupković iz Ministarstva kulture i medija rekao je da je Geoportal izrađivan godinama, te da se njegova važnost osobit potvrdila nedavnim potresima.

Prema njemu, u zagrebačkom potresu oštećeno je 73 posto od ukupnog broja pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara.

U Sisačko-moslavačkoj županiji gotovo nema građevine koja nije oštećena, Od ukupnog broja od 527 zgrada u Petrinji, procjenjuje se da je gotovo 80 posto neuporabivo zbog teških strukturnih oštećenja. U Sisku je od oko 1188 ukupnog broja zgrada oko 40 posto neuporabivo zbog strukturnih oštećenja.

Čvrsto vjerujem u struku i da ćemo u što kraćem vremenu provesti ovu vrlo zahtjevnu obnovu, kazao je Trupković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!