Predstavljeni radari za praćenje ptica i šišmiša u projektima vjetroelektrana

01.11.2021.

13:47

Autor: M.Š./Hina/HRT

Vjetroelektrana

Vjetroelektrana

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Napredne metode zaštite prirode - praćenje ptica i šišmiša korištenjem radara u projektima vjetroelektrana - predstavljene su prvi put u Hrvatskoj, potkraj listopada, na stručnoj radionici na Brijunima.

Glavni izazov u razvoju i radu vjetroelektrana moguće je stradavanje ptica i šišmiša pri sudaranju s rotirajućim lopaticama vjetroturbina.

- Stoga su pametno planiranje i učinkovite mjere ublažavanja utjecaja vjetroelektrana na ptice i šišmiše ključne za ekološku održivost proizvodnje te vrste zelene energije, rečeno je na radionici pod nazivom "Radarska tehnologija - napredne metode praćenja ptica i šišmiša u sklopu razvoja projekata vjetroelektrana".

Tradicionalno praćenje ptica u istraživanom području provodi se periodičkim promatranjem njihova kretanja putem više različitih metoda, dok se kod šišmiša bilježi njihovo glasanje i ponekad kretanje, podsjetili su na radionici.


Direktor Oikona - Instituta za primijenjenu ekologiju Dalibor Hatić istaknuo je da se cjelovito rješenje nalazi u povezivanju tradicionalnih metoda praćenja s novim alatima i naprednom analizom podataka koja, kako je dodao, rezultira puno kvalitetnijom procjenom utjecaja na okoliš i prirodu te učinkovitijom kontrolom i provedbom mjera ublažavanja.

Hatić smatra da bi uporaba radarske tehnologije omogućila bolje planiranje i korištenje hrvatskog potencijala energije vjetra, pružajući veće gospodarske dobrobiti i stabilnost opskrbe zelenom energijom, uz istovremenu učinkovitiju zaštitu prirode.

Način i primjenu radarske tehnologije predstavili su stručnjaci nizozemske tvrtke Robin Radar Systems koji su radili na njezinu razvoju, a svoja iskustva u primjeni te tehnologije podijelili su danski i finski stručnjaci.

U sklopu predstavljanja radara provedena su ciljana istraživanja ptica i šišmiša na Brijunima te je napravljena nadogradnja sustava za istraživanje šišmiša, što do sada nije bilo dovoljno razvijeno.

- Sada znamo koje se vrste šišmiša kreću u prostoru i na koji način ga koriste, što su vrlo vrijedni podaci, značajni ne samo za ovo područje i za Hrvatsku, već i za razvoj cijelog sustava. Vjerujem da će to biti globalna ideja koju ćemo dalje razvijati, istaknula je direktorica tvrtke Supernatural Mirna Mazija.

Načelnica Sektora za energetska tržišta i infrastrukturu, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Sanja Ivelj istaknula je da se u ciljevima energetskih politika u ostvarivanju zelene tranzicije naglašava nužnost suradnje svih aktera radi što brže tranzicije prema niskougljičnim ciljevima i gospodarskom rastu.

Direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske Maja Pokrovac istaknula je da Hrvatska ima izniman potencijal u razvoju obnovljivih izvora energije, a tehnologija, koja je prvi put predstavljena u Hrvatskoj, omogućava još bolje povezivanje zelenih ciljeva Hrvatske i EU-a te potrebe koje postoje u zaštiti okoliša i prirode.

Stručna radionica na Brijunima prva je takve vrste na kojoj su predstavljene napredne metode zaštite prirode korištenjem radarske tehnologije koja se u tu svrhu još nije koristila u Hrvatskoj, iako je široko rasprostranjena u zemljama s razvijenim sektorom korištenja obnovljivih izvora energije.

Radionica je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u organizaciji tvrtki Oikon - Institut za primijenjenu ekologiju, Robin Radar Systems i Supernatural te udruženja "Obnovljivi izvori energije Hrvatske".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!