14:18 / 27.11.2018.

Autor: Hina7HRT

Prijavili Google zbog ugrožavanja privatnosti

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Slovenska potrošačka udruga žalila se u utorak nacionalnom uredu za zaštitu privatnosti informacija na Google.
Slovenska potrošačka udruga žalila se u utorak nacionalnom uredu za zaštitu privatnosti informacija na Google, jer smatra da on preko svog operacijskog sustava Android, koji je ugrađen u većinu pametnih telefona u svijetu, krši Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka, čime se ta udruga pridružila akciji više sličnih organizacija u Europi.

Android koristi velika većina proizvođača, poput Samsunga, Huaweia i Sonyja. No, ako korisnici telefon žele i upotrijebiti, moraju imati svoj Googlov račun. Preko funkcija Location history i Web App activity, koji su integrirani u sve Googlove račune, tako otkrivaju i svoju lokaciju, naveo  je u utorak u  priopćenju Savez potrošača Slovenije (ZPS), najveća domaća udruga za zaštitu potrošačkih prava.

Navode kako je novo istraživanje norveške potrošačke organizacije Forbrukerrĺdet pokazalo da je sporna praksa kojom Google na taj način stimulira korisnike da otkrivaju svoju lokaciju, jer tako uz ostalo i nesvjesno mogu razotkriti osjetljive osobne podatke "poput vjeroispovijesti, zdravstvenog stanja ili spolne orijentacije".

Slične su žalbe svojim nacionalnim uredima protiv Googla pokrenule i potrošačke organizacije u  Grčkoj, Poljskoj, Češkoj, Švedskoj i Danskoj, dok se u Njemačkoj razmišlja i o pokretanju formalne tužbe protiv Googlea, navode u slovenskoj potrošačkoj udruzi.

Kako navode, Google korisnicima mobilnih telefona sa sustavom Android "ne daje jasne i neposredne informacije" o tome što uključivanje funkcija koje otkrivaju njihovu lokaciju i povijest aktivnosti na internetu znači, što je sporna praksa.

Korisnici zbog takve nepoštene prakse nisu upoznati s opsegom korištenja svojih osobnih podataka i nemaju stvarnu mogućnost izbora hoće li te podatke dijeliti  s Googleom, koji ih onda koristi za brojne i nejasno definirane namjene, uključujući i oglašavanje, navodi slovenska potrošačka udruga te dodaje da Google nema zakonskog pravnog uporišta za obradu tako dobivenih osobnih podataka.

"Svi bi korisnici trebali imati kontrolu nad svojim osobnim podacima, a Googleova praksa kojom obmanjuje svoje korisnike nije u tom duhu i u duhu uredbe o zaštiti podataka. To su problemi koji se tiču svih Googleovih korisnika u Europi. Kompanijama ne bismo smjeli dopustiti da to jednostavno zaobiđu, bez obzira na njihovu veličinu i globalnu ulogu", kazao je pravnik potrošačke udruge Matjaž Jakin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!