07:50 / 10.10.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Prije 2000 godina židovi zvali Jeruzalem istim imenom kao danas

-

-

Foto: - / -

Stup je pronađen tijekom građevinskih radova, kao što je često slučaj u Jeruzalemu.
U Izraelu je otkriven kamen s urezanim antičkim natpisom koji svjedoči da je ime Jeruzalema u sadašnjem obliku na hebrejskom bilo u uporabi prije dvije tisuće godina.

Arheolozi su u veljači otkrili u Jeruzalemu deblo stupa s urezanim natpisom "Hananiah Dodalosov sin iz Jeruzalema" na aramejskom jeziku, pisano hebrejskim pismom, pri čemu je ime grada bilo napisano u obliku koji je i danas u uporabi, Yeroushalaim.

Ime Yeroushalaim, kako ga sričemo i izgovaramo danas, dokumentirano je u vrijeme Drugog židovskog hrama (1. stoljeće poslije Krista) tek u rijetkim prilikama i u vjerskom i političkom kontekstu, rekao je David Mevorah, ravnatelj Izraelskog muzeja gdje je kamen sada izložen.

Ime grada se više stotina puta spominje u Bibliji, gotovo uvijek u obliku Yeroushalem i tek pet puta kao Yeroushalaim, ističe Yuval Baruch, ravnatelj Izraelske uprave za arheologiju. Yeroushalaim se javlja i na židovskoj kovanici iz vremena Velikog ustanka protiv Rimljana (66. - 73. poslije Krista).

Sada imamo dokaze da su se neki u vrijeme Drugog hrama na području Jeruzalema koristili imenom Yeroushalaim, kao mi danas, kada bi izgovarali, čitali i sricali ime grada. Znamo da je ime veoma staro, nije moderni izum i nije ga smislila dijaspora, tvrdi Baruch.

Kamen se isprva nalazio u selu židovskih keramičara koje je u 2. st. prije Krista nastalo u blizini Jeruzalema. Mjesto, koje je danas u samom središtu Jeruzalema, početkom 2. st. poslije Krista 10. rimska legija je pretvorila u keramičku radionicu. Ista je legija 70. g. razorila Jeruzalem i Drugi židovski hram.

Kamen je ponovo iskorišten u kolonadi pokraj kupališta. Kako je izvađen iz svog prirodnog konteksta, ne zna se njegova namjena: Je li Hananiah, umjetnik ili obrtnik, reklamirao svoju radionicu ili je pak kamen bio darovan javnoj zgradi, pita se Mevorah.

Što se tiče imena Dodalos, što je vjerojatno nadimak, ono se po svoj prilici odnosi na Dedala i na "drevnu tradiciju mjesnih židova koji su prihvatili grčki način života" pošto je to područje zauzeo Aleksandar Veliki, rekao je.

Stup je pronađen tijekom građevinskih radova, kao što je često slučaj u Jeruzalemu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!