12:22 / 13.10.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/Z.A.

Prilika da iskoristimo tehnologiju i dostignemo napredni svijet

-

-

Foto: - / -

Bojan i Tomislav uspjeli su prevladati koronakrizu s obzirom na to da su digitalna firma od starta i da su i prije naučili raditi na takav način, posao su odradili praktično bez prekida.
Koronakriza praktično nas je natjerala da digitalne tehnologije usvojimo u svakodnevni životu i radu, a to je prilika koju Hrvatska ne bi trebala propustiti.

Je li koronakriza pogodovala razvitku IT tehnologije kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, u „Dobro jutro, Hrvatska“ na ovu temu govorili su  specijalisti digitalne tehnologije Bojan Hadžisejdić i Tomislav Tipurić. 

Prisilna digitalizacija uzrokovana pandemijom

Tehnologija je bila prisutna i prije, ali sada je isplivala na površinu i učinila je dobro, prisilno nas je digitalizirala koronakriza, rekao je Bojan i dodao da postoje tehnologije koje su nam potrebne u svakodnevnom radu, školovanju.

Za vrijeme Lock Down krajem ožujka i početkom travnja digitalnim tehnologijama uspjela se zadržati kakva takva gospodarska aktivnost u Hrvatskoj, a i globalna. Jednako tako djeca su uspjela uz pomoć tehnologije imati online školu i ostali su u kontaktu sa svim školama, učiteljima.

Tomislav naglašava da je zanimljivo u toj cijeloj situaciji način i brzina prilagodbe, jer da nam se ovo dogodilo prije 10 godina dramatično drugačije bi izgledao način kako bi se stanovništvo snašlo, komuniciralo, radilo. Tada nije postojala ova tehnologija o kojoj se danas priča, a sada su nam praktično svakodnevica u poslu i privatnom životu.

-Što se tiče umjetnosti, vidjeli ste puno glazbenika koji su snimali. Dosta radimo i u konferencijskom svijetu, praktično svaki događaj danas mora dobiti svoju virtualno komponentu. To je priča koja je došla s utjecajem korone ali će sigurno ostati i za budućnost. Danas se neće moći dogoditi situacija u kojoj ste imali fizičku konferenciju, čak i kad prođe cijela ova priča oko koronakrize, a da nećete imati snimku, nekakav virtualni prijenos, dodao je.

Jesmo li imali preduvjete za rad od doma?

To ovisi o tvrtkama iz kojih dolaze poslodavci i zaposlenici koji kod njih rade. Postoje velike globalne firme koje su naučile raditi na takav način, surađuju s firmama koje su ionako dislocirane, navodi.

Lokalne firme nisu imale nikakav period prilagodbe, dio vremena unutar kojeg su se trebale prilagoditi, ipak relativno brzo svi su  završili u online svijetu i svjedoci smo da i dan danas dobar dio tvrtki još uvijek posluje u nekakvom miješanom modulu, 2-3 dana rade u uredima, ostalo od doma. U određenim branšama ima i tvrtki koje su donijele odluku da kompletan daljnji nastavak poslovanja odrađuju od doma, rekao je Bojan.

Rad od doma - ima li veću ili manju produktivnost?

Ovisi o tome što vam znači rad od doma. Ako kod kuće imate zasebnu radnu sobu u kojoj možete biti samostalni i raditi na takav način, onda će produktivnost biti slična, ovisno o vrsti posla koju obavljate i koliko ste vezani za brze i kratke sastanke.

- U ovom svijetu sastanci mogu biti slični, ali taj brzi kontakt može se nekada ostvariti i brže, neko je stalno dostupan, dok je netko drugi na pozivu i ne možete mu kucati na vrata, ući u sobu i pitati „daj mi samo tu i tu informaciju“. Što se tiče rada od doma, ako imate stan u kojem živite s obitelji, možda dvoje djece, ne možete biti jednako produktivni kao da ste u uredu, rekao je Tomislav.

Radim danju, radim noću

Bojan i Tomislav uspjeli su prevladati koronakrizu s obzirom na to da su digitalna firma od starta i da su i prije  naučili raditi na takav način, posao su odradili praktično bez prekida. Ono što je još važnije uspjeli su kroz digitalne kanale surađivati s tvrtkama, partnerima i krajnjim korisnicima na globalnoj razini.

Primarno rade u segmentu prenošenja znanja, surađivali su s firmama koje su među 500 najuspješnijih u svijetu od Bliskog istoka do Amerike. Tomislav je još naglasio da u suradnji s firmama na globalnoj razini i sto tako rade i u više vremenskih zona, nekada  i u dvije paralelno, npr. s Velikom Britanijom i SAD.

- Tako mogu raditi s cijelim svijetom iz Zagreba, praktično i od doma kako je Tomislav radio dok je bio u samoizolaciji.

Kako stoji IT sektor u Hrvatskoj?

Bojan smatra da IT sektor u Hrvatskoj stoji dobro. Korona nas je praktično natjerala da digitalne tehnologije usvojimo u svakodnevnom životu i radu.

- Mislim da je to prilika koju Hrvatska ne smije propustiti na tom putu transformacije. Jedina nam je šansa da iskoristimo tehnologiju kako bi dostigli taj napredni zapadni svijet, volimo ga tako zvati. Tehnologija je ta koja nam omogućava taj iskorak, rekao je Bojan.

- Ono što je najvažnije, koronakriza nam je pokazala da možemo ne samo raditi od doma, nego možemo raditi bilo gdje. Za Hrvatsku to će značiti puno kada budemo mogli biti u situaciji da živimo u Osijeku, Vukovaru, Slavonskom Brodu, a radimo za firmu iz Zagreba ili za firmu koja i nije u Hrvatskoj, dodao je Tomislav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!