Primorac: Imamo gotovo sve indicije da je virus slabiji

26.06.2020.

07:42

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

-

-

Foto: - / -

Broj oboljelih na respiratorima u državama koje ja pratim je drastično smanjen, rekao je Primorac.
Imamo gotovo sve indicije da je postojeća varijanta koronavirusa slabija, rekao je liječnik i znanstvenik prof. dr. Dragan Primorac, član Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa, jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Znanstvenik Ivan Đikić jutros je pak u emisiji Studio 4 rekao da virus nije oslabio.

Primorac je rekao da danas puno više znamo o virusu i puno smo sigurniji kako se ponašati.

- Prema brojnim pokazateljima - naravno, liječnici su uvijek oprezni jer ne žele da se populacija opusti - imamo gotovo sve indicije da je postojeća varijanta virusa ipak slabija i da je znatno manji broj ljudi koji razvijaju teže komplikacije nego što je to bilo u periodu veljače, rekao je Primorac, dodavši da je otprilike takva situacija na više-manje svim kontinentima.

- Broj oboljelih na respiratorima u državama koje ja pratim je drastično smanjen, rekao je Primorac.

Primorac je predstavio svoj model molekularnog i serološkog testiranja koji je primijenjen u hrvatskom nogometu.

- Testirali smo jedan cijeli sustav gotovo mjesec dana. Kad smo pokazali da on funkcionira, uveli smo prvi na svijetu sistematsko testiranje utvrđivanjem prisustva nukleinskih kiselina virusa, rekao je Primorac.

Primorac je rekao da je ta metoda toliko osjetljiva da može otkriti prisustvo 10 pikograma molekula nukleinskih kiselina virusa.

- FIFA i UEFA su sjajno reagirale na taj model i kad bi taj model funkcionirao svaki dan, u svakom sportu, ili pred nogometne utakmice ili pred međunarodne utakmice, mi bi zapravo zaštitili jednu cijelu populaciju i ne bi bilo šanse da se dogodi transmisija virusa, rekao je Primorac.

Odgovarajući na pitanje je li se taj model moglo primijeniti i na teniskom turniru u Zadru rekao je da se vrlo teško vraćati u prošlost, ali da nema nikakvog razloga da se taj model ne aplicira na sve druge sportove.

Primorac je rekao da za cjepivo koje razvija Moderna druga klinička faza jako dobro završava te da su pokazali kako je na određenom broju ispitanika razina protutijela gotovo identična ili viša od razine protutijela koju razviju osobe koje u prirodnom kontaktu prebole Covid-19, što je, kaže, fenomenalna vijest. Međutim, dodao je, jako je oprezan jer smo 2012. imali razvijeno cjepivo za SARS-CoV i životinje na kojima su vršeni pokusi pokazale su iznimno visoko razvijanje protutijela, ali su ipak stradale zbog oštećenja pluća i jetra.

Primorac je također rekao da moramo biti odgovorni i optimistični te da naš organizam ima golemu snagu koju ne smijemo negirati. Rekao je i da nismo zaustavili epidemiju gripe, ali smo naučili živjeti s njom.

- Naravno da nikome ne pada pamet, kad ima visoku temperaturu, da odlazi u kolektiv i širi bolest. Slično je s Covidom-19. Život mora ići naprijed, poručio je Primorac.

Rekao je da nam je iznimno važno stanje u susjedstvu i reagira li Europska unija na isti način, kao i da ne treba zaustaviti ekonomiju i blokirati državu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!