Prisluškuju li nas telefoni?

25.04.2023.

12:20

Autor: Lucija Judnić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Prisluškuju li nas telefoni?

Prisluškuju li nas telefoni?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Posljednjih mjeseci društvene mreže preplavili su šaljivi videouradci u kojima građani tuđim telefonima "šapću" ključne riječi, a nakon toga mobitel vlasniku pokazuje reklame za određene destinacije, automobile ili elektroničke uređaje. Prisluškuju li nas telefoni zaista i ako da, tko od tih podataka ima koristi - provjerili smo sa stručnjacima.

Koliko vam je puta mobitel predložio što ćete sljedeće pojesti, popiti, kupiti ili kamo ćete otputovati? Nešto ste od toga možda pretraživali i sami, ali nešto ste možda samo spomenuli na kavi ili je rekao netko od prijatelja - a na zaslonu vašeg mobitela- odmah je iskočila reklama.

Prisluškuju li nas mobiteli onda doista i isplati li im se "šaptati" kako bismo nekome pokazali kamo želimo ići na ljetovanje i kako se to radi - pitali smo stručnjake. Kažu nam - mobiteli nas slušaju preko aplikacija, a korist od podataka koje prikupe imaju isključivo marketinške agencije.

- Činjenica je da pojedine aplikacije između ostaloga traže i pristup mikrofonu na našim mobilnim telefonima ili pametnim uređajima kojima smo okruženi. To ne znači da nas oni direktno prisluškuju, ali one slušaju hoćemo li izgovoriti neku od ključnih riječi koja je njima interesantna, rekao je Marko Rakar, komunikacijski konzultant i IT stručnjak.

- To nema nikakve veze sa prisluškivanjem od strane službi niti u stvari itko analizira sadržaj koji vodite blizu telefona, ali ubiti je malo nezgodno, dakle spomenete nešto što niste nikada npr. dječje pelene i onda vam se počinju prikazivati reklame za dječje pelene, rekao je Đuro Labura, stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja.

Ipak postoje neki softveri za prisluškivanje, poput Pegasusa, koji se mogu instalirati i iz daljine, a da ne znamo da ih telefon ima. Takvi su međutim iznimno skupi, upotrebljavaju ih profesionalci uz sudske naloge i za praćenje određenih skupina. No ne postoji dokaz da se njima koriste i hrvatske službe.

- Možemo pretpostaviti da ga možda imaju, ali nemamo solidnu potvrdu. Međutim ono što sa sigurnošću znamo je da su na teritoriju RH boravili ljudi, odnosno da postoje mobilni uređaji na kojima je instaliran taj softver, istaknuo je Rakar.

- Nije samo Pegasus, postoje i drugi softveri koje je moguće instalirati udaljeno na sve vrste telefona. Međutim to su softveri koje imaju samo sigurnosno obavještajne službe i oni koji imaju zakonsku obavezu prisluškivati vas, dodaje Labura.

Ako vas riječi stručnjaka pak nisu umirile, a reklame vam idu na živce, ipak ima lijeka kako da ih ograničite. Uđite u postavke telefona i u određenim aplikacijama jednostavno isključite korištenje lokacije, kamere ili mikrofona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!