Problemi vezani uz osobne podatke s naglaskom na OIB

21.05.2018.

08:25

Autor: E.L.S./HRT

-

-

Foto: - / -

Tko imam pravo i pod kojim uvjetima na izmjenu osobnih podataka i OIB-a? Trebaju li nam izmjene i(ili) dopune Pravilnika i Zakona o OIB-u?
Što kada je dodjeljen OIB na krivo ime ili prezime? Ili kada je zbog OIB-a narušeno pravo na privatnost? Tko ima pravo i pod kojim uvjetima na promijenu osobnih podataka, primjerice OIB-a? Trebaju li nam izmjene i(ili) dopune Pravilnika i Zakona o OIB-u pitanja su kojima se bavilo u rubrici Imam problem.U emisiji su gostovali Domagoj Vidović, viši znanstveni suradnik na Odjelu za onomastiku i etimologiju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Diana Topčić-Rosenberg, članica upravnog odbora Adopte i Igor Vulje, načelnik službe za nadzor i središnji registar AZOP.

A koliko je važno naše porijeklo, obiteljsko prezime, identitet? Kada je riječ o administraciji, čini se, često je nevažno. Barem tako tvrdi gospođa Dijana Schutz -Čabraja,(ŠIC)  koja se 8 godina bori sa sudstvom i brojnim institucijama zbog OIB-a na pogrešno prezime. Pogledajte priču koju donosi novinarka Mirela Micek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!