Prof. Dulčić: Rekao bih da je stanje dosta kritično

16.08.2022.

11:12

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Prof. Dulčić: Rekao bih da je stanje dosta kritično

Prof. Dulčić: Rekao bih da je stanje dosta kritično

Foto: HTV / HRT

Svjedočimo brojnim promjenama morskih sustava. Rekao bih da je stanje dosta kritično, barem što se tiče istočnog dijela Sredozemlja, događaju se nevjerojatne promjene u sastavu riblje populacije i broja vrsta. Mediteran je pod teškim pritiskom ribolovnog napora i turizma, i jedna je' vruća točka' koja ugrožava normalno funkcioniranje ekosustava, tvrdi prof. dr. sc. Jakov Dulčić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Uskoro se vezano uz tu problematiku održavaju dva znanstvena skupa – Znanstveno-stručni skup Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora održat će se 30.9. na Krku, dok će se od 12. do 15. listopada na Supetru na Braču održati „Druga Ihtiološka Konferencije Jugoistočne Europe“.

Na oba skupa predavanje će održati i prof. dr. sc. Jakov Dulčić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, koji će progovoriti na temu promjena u ihtiofauni Sredozemnog i Jadranskog mora, te postoje li razlozi za zabrinutost.

- Rekao bih da je stanje dosta kritično, barem što se tiče istočnog dijela Sredozemlja, događaju se nevjerojatne promjene u sastavu riblje populacije i broja vrsta. Mediteran je pod teškim pritiskom ribolovnog napora i turizma, i jedna je' vruća točka' koja ugrožava normalno funkcioniranje ekosustava, rekao je Dulčić gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Prije dvije godine Dulčić je objavio knjigu „Ihtiofauna Jadranskog mora“, a 2021. godine koautor je knjige „Atlas egzotičnih riba Sredozemnog mora“. Ove godine očekuje se izlazak njegove nove knjige „Priručnik o novim ribama i deseteronožnim rakovima Jadranskog mora“.

Kaže kako su promjene ribljih vrsta u Mediteranu i Jadranu stalne, te je sve veći broj pronalazaka novih vrsta.

- U zadnjoj knjizi bilo je 456 novih vrsta u Jadranskom moru, a zadnja revizija popisa pokazuje 759 službenih vrsta riba u Mediteranskom moru. Nove vrste riba, dodaje, uključuju i opasnije vrste riba, iako to nisu one 'strašne iz velikih dubina'. Neke su dospjele iz Crvenog mora, poput 'paun ribe', odnosno takozvane 'vatrenjače' – ona jako brzo raste, ima veliki broj jaja i brzo se razmnožava. Ima sve karakteristike prave invazivne vrste. Na Cipru je njezina brojnost već prešla svaku mjeru. Jedini izlaz je što više izlovljavati ovu vrstu, jer je jako ukusna. Krucijalni problem koji se dogodi prilikom prodiranja tih vrsta jest da u novom okolišu više nema grabežljivaca koje bi bili potencijalni predatori na tu novu vrstu., zaključuje Dulčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!