13:38 / 19.01.2021.

Autor: B.A./HRT

Proizvedene baterije za električne aute koje se mogu napuniti za pet minuta

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Litij-ionske baterije razvila je izraelska tvrtka StoreDot, a proizvela ih je tvrtka Eve Energy u Kini na standardnim proizvodnim linijama.
Baterije za električna vozila koje se mogu napuniti za samo pet minuta po prvi su put proizvedene u tvornici, što je značajan korak prema razvoju električnih automobila koje je moguće napuniti brzo poput konvencionalnih vozila.

➡️ Rimac: Pripremamo se za serijsku proizvodnju modela C_Two

Ove litij-ionske baterije razvila je izraelska tvrtka StoreDot, a proizvela ih je tvrtka Eve Energy u Kini na standardnim proizvodnim linijama, piše Guardian.

Baterije je moguće potpuno napuniti za pet minuta, ali to iziskuje puno snažnije punjače od onih koji se danas upotrebljavaju.

- Litij-ionska baterija koja se može napuniti za pet minuta bila je smatrana nemogućom. Ali mi ne predstavljamo laboratorijski prototip, već uzorke s linija masovne proizvodnje. Ovo pokazuje da je to izvodljivo i komercijalno spremno, rekao je CEO StoreDota Doron Myersdorf.

Za razliku od postojećih litij-ionskih baterija, koje koriste grafit za jednu elektrodu, StoreDotove koriste poluvodljive nanočestice kroz koje ioni prolaze brže i lakše. One su bazirane na germaniju, no StoreDot planira koristiti silikon, koji je puno jeftiniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!