Projekt e-Škole u finalu natjecanja za nagradu Europske komisije - RegioStars

21.07.2020.

09:54

Autor: T.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

-

-

Foto: - / -

CARNET-ov pilot-projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" jedan je od pet finalista RegioStars natjecanja u kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu.
Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja Carneta i voditeljica projekta e-škole, gostovala je u emisiji HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" i govorila o projektu e-Škole i natjecanju za nagradu Europske komisije-RegioStars.

CARNET-ov pilot-projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" jedan je od pet finalista RegioStars natjecanja u kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu.

- Naš projekt volimo zvati e-Škole. Projekt provodimo od 2015. godine, sveobuhvatni pilot projekt traje do 2022. godine i radimo dalje. Digitalno zrele škole podrazumijevaju da je škola opremljena, spojena na brzi internet i da planira korištenje tehnologija u svakodnevnom radu. U većini europskih zemalja to nije standard, rekla je Andrijana Prskalo Maček.

Prskalo Maček kaže kako je Europska komisija prepoznala njihov model i predložila ih za RegioStars.

- Pomogli smo učiteljima i roditeljima da im bude manje teško u prelasku na on-line učenje. RegioStars je nagrada koja se dodjeljuje svake godine, izabrani smo među 38 kategorija u našoj kategoriji. Mi smo u kategoriji za digitalnu Europu. Konkurencija je bila velika i ove godine, rekla je Prskalo Maček.

Dio projekta mogu biti sve škole u Republici Hrvatskoj gdje je zahvaćeno 10 posto, i uskoro će biti obuhvaćene sve škole.

- Bilo je preko 750 prijava i sa 150 smo provodili projekt, dodala je.

Nama je ova kriza dala drugačiju perspektivu, mijenjamo neke stvari i dajemo naglasak da je mjesto održavanja nastave fleksibilno, rekla je Prskalo Maček.

- U pilot školama smo napravili lokalnu mrežu po pravilima struke. Učenici su isto imali priliku koristiti nove uređaje, kroz projekt su kupljeni uređaji. Edukacije su omogućile školama i učiteljima da postanu kompetentniji i zreliji. Europska komisija se trudi da ovakvi projekti budu vidljivi na europskoj razini. Sama nagrada nije finanacijska, ali nam daje priliku da dobijemo financijska sredstva, rekla je Prskalo Maček.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!