Promjene slične Alzheimeru uočene u mozgu COVID pacijenata

07.02.2022.

12:48

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

- Ljudi koji umru od teškog COVID-a imaju abnormalnosti u mozgu koje nalikuju promjenama uočenim kod Alzheimerove bolesti - nakupljanje proteina karakteristično za tu bolest, otkrile su male studije.

Kod Alzheimerove bolesti dolazi do nakupljanja bjelančevina tau unutar moždanih stanica i abnormalne količine proteina beta-amiloida koji se nakuplja u amiloidne plakove.

Na Sveučilištu Columbia, dr. Andrew Marks i suradnici proučavali su mozgove 10 pacijenata oboljelih od COVID-a i pronašli defekte u proteinima zvanim rianodinski receptori koji kontroliraju prolaz kalcija u stanice.

U Alzheimerovoj bolesti, defektni rijanodinski receptori povezani su s akumulacijom proteina tau u takozvana neurofibrilarna klupka. Ta su klupka bila prisutna u visokim razinama u mozgu pacijenata oboljelih od COVID-a, izvijestio je tim iz Kolumbije u četvrtak u časopisu Alzheimer's&Dementia.

Drugi znanstveni timovi tražili su i pronašli abnormalne razine amiloida u mozgu pacijenata oboljelih od COVID-a, prema nerecenziranim studijama objavljenim na bioRxiv i na poslužitelju časopisa Lancet. U svim studijama pacijenti su imali najteže oblike COVID-a.

Ako se slične promjene događaju u mozgu pacijenata s blažom bolešću, to bi moglo pomoći objasniti "moždanu maglu" povezanu s dugotrajnim COVID-om, rekao je Marks. Pacijenti s teškim oblikom COVID-a mogli bi biti pod većim rizikom od demencije kasnije u životu, ali prerano je znati, dodao je.

Njegov savjet je: "Uzmite booster cjepivo i izbjegavajte virus. Ako dobijete COVID-19, vjerojatno nećete umrijeti, ali još uvijek ne znamo puno o dugoročnim učincima."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!