Pronađen gen koji udvostručuje rizik od teškog COVID-a

14.01.2022.

09:07

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Fotomay / Shutterstock

Poljski znanstvenici pronašli su gen koji više nego udvostručuje rizik od teškog obolijevanja od COVID-a, što je otkriće za koje se nadaju da bi moglo pomoći liječnicima da identificiraju osobe koje su najviše izložene riziku od te bolesti.

S obzirom na to da je neodlučnost u pogledu cijepljenja glavni čimbenik visoke stope smrtnosti od koronavirusa u srednjoj i istočnoj Europi, istraživači se nadaju da će ih identificiranje osoba s najvećim rizikom potaknuti na cijepljenje i omogućiti im pristup intenzivnijim mogućnostima liječenja u slučaju infekcije.


- Nakon više od godinu i pol dana rada bilo je moguće identificirati gen odgovoran za predispoziciju za teški oblik bolesti, rekao je ministar zdravstva Adam Niedzielski.


- To znači da ćemo u budućnosti moći... identificirati ljude s predispozicijom da ozbiljno pate od COVID-a, dodao je.


Znanstvenici s Medicinskog sveučilišta u Bialystoku otkrili su da je gen četvrti najvažniji čimbenik koji određuje koliko ozbiljno osoba pati od COVID-a, nakon dobi, težine i spola.


Gen je prisutan u oko 14 posto poljske populacije, u usporedbi s 8-9 posto u cijeloj Europi i 27 posto u Indiji, rekao je Marcin Moniuszko, profesor zadužen za projekt.


Druge studije također su pokazale važnost genetskih čimbenika u tome koliko se ozbiljno razvija COVID-19.


U studenom su britanski znanstvenici objavili da su identificirali verziju gena koja bi mogla biti povezana s dvostrukim rizikom od zatajenja pluća prilikom oboljenja od koronavirusne bolesti COVID-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!