13:18 / 08.06.2021.

Autor: Hina/V.M.

Propitivanje demokratskog sustava u doba tehno-kulture

Anđelko Milardović

Anđelko Milardović

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Knjigu Anđelka Milardovića "Simulacija demokracije", u kojoj autor propituje demokratski sustav u doba tehno-kulture i simulaciju zbilje, objavio je zagrebački nakladnik AGM.

Nakladnik ističe kako autor u knjizi istražuje demokraciju u doba tehno-kulture i simulacije zbilje te napominje kako je riječ o vremenskom razdoblju na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće.


To je vrijeme, naglašava, definitivne pobjede tehno-logičkog uma i simulacije svega postojećega.


Ocjenjuje kako se radi o razdoblju velike transformacije svijeta na prijelazu stoljeća i globalizaciji koja je uvelike promijenila konfiguraciju politike, političkoga i demokracije vezane u teritorijalnost nacije-države.


Autor prikazuje stanje demokracije u postmoderno doba, doba globalizacije i pobjede informacijsko-komunikacijskih tehnologija, napominje nakladnik i dodaje kako je knjiga u epistemologijskom smislu svojevrstan hibrid sociologije znanja Bergera i Luckmanna te Baudrillardove postmoderne teorije kulture jednoga.


U knjizi se, ističe, polazi od teze o socijalnoj konstrukciji društvene zbilje, a teorija socijalne konstrukcije nadograđena je teorijom simulacije društvene zbilje u postmoderno doba i pobjede tehno-kulture i tehno-logičkog uma.


Zahvaljujući tehnologiji i medijima sve je moguće simulirati, pa i demokraciju kao oblik vladavine, napominje nakladnik i dodaje kako su u središtu analize u prva tri dijela knjige semiotika demokracije, medija, promidžbe, slike i modela demokracije.


U četvrtom dijelu, kako navodi, analizira se ideja demokracije u okvirima političke filozofije Zapada s naglaskom na semiotiku različitih modela demokracije.


Završni dio knjige odnosi se na politologijsku analizu postdemokratskog stanja u Hrvatskoj, s tezom da u demokraciji postoje jake oligarhijske tendencije u političkim strankama i u hrvatskom društvu.


Anđelko Milardović rođen je u Ogulinu 1956. Znanstveni je istraživač Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba u statusu znanstvenog savjetnika u trajnom zvanju. Utemeljitelj je i voditelj Centra za politološka istraživanja, te odnedavna think tank Instituta za europske i globalizacijske studije. Gostujući je profesor na Sveučilištima u Zagrebu, Dubrovniku, Osijeku i Koprivnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!