13:47 / 04.01.2021.

Autor: Hina/V.M./HRT

Provjerite vjerodostojnost računa i kampanja za stradale u potresu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pokrenuta je internetska stranica Provjera.com gdje može provjeriti brojeve bankovnih računa organizacija i donatorske kampanje za stradale u potresu te kako se zaštititi od financijskih prijevara i lažnih kampanja.
Pokrenuta je internetska stranica Provjera.com gdje svatko može provjeriti brojeve bankovnih računa organizacija i donatorske kampanje za stradale u potresu te kako se zaštititi od financijskih prijevara i lažnih kampanja, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

➡ Posljedice potresa - iz minute u minutu
➡ Šef Crvenog križa: Lažne vijesti otežavaju nam rad

Uz potporu te udruge internetska stranica Provjera.com je i pokrenuta, a održava je skupina, kako kažu iz te udruge, nezavisnih ljudi među kojima su i stručnjaci za upravljanje informacijskom sigurnošću, zaštitom podataka i sigurnosti bankarskih sustava.

Stranica i sadržaji se stalno unapređuju uz pomoć volontera iz područja sigurnosti, marketinga i komunikacija, a dostupna je i na društvenim mrežama te se stalno ažurira s dostupnim informacijama nakon provjere.

Cilj pokretanja takve stranice je informirati i zaštititi građane od prijevara, lažnih i neprovjerenih informacija i podataka, koji svakodnevno kolaju i kao takvi mogu prouzročiti štetne lančane reakcije, a služi i kao pomoć u sprečavanju financijskih prijevara tijekom prikupljanja internetskih donacija vezanih za potrese u Hrvatskoj.

Osim smjernica za provjeru izvora informacija te mjere predostrožnosti prilikom izvršavanja donatorskih uplata, na Provjera.com se nalazi i popis provjerenih brojeva bankovnih računa organizacija te popis provjerenih donatorskih crowdfunding kampanja.

- Iznimno je bitno kontinuirano podizati svijest svakog pojedinca da prepozna potencijalne prijevare i sam donosi odluke. Naglasak je stoga i na edukaciji, i hvala svima koji rade na ovom projektu koji je u potpunosti volonterski, ističe potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i jedan od pokretača platforme Alen Delić.

Napominje i da se na toj stranici ne promovira nijedna donatorska kampanja, nego im je želja da sve budu uspješne i pouzdane. S te strane, na svakom je pojedincu da odluči kome će i kako usmjeriti svoju pomoć, a stranica im u tome može pomoći jer uz ostalo donosi i informacije o kampanjama koje nisu na listi i za njih se ne može u potpunosti utvrditi kako će biti izvršen prijenos novca ili uopće nije moguće pronaći ostale informacije o kampanji.

- Solidarnost i podrška koju su građani Hrvatske pokazali nakon razornog potresa koji je pogodio područje Banovine nadahnuli su čitavu regiju, no u moru informacija koje svakodnevno kolaju česti su i neprovjereni, lažni podaci, čemu smo nastojali 'doskočiti' pokretanjem ove stranice, kaže Delić.

Poziva ujedno i sve građane da im šalju informacije kojima raspolažu te pomognu širenju baze podataka o humanitarnim kampanjama i sličnom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!