Prva komercijalna implantacija umjetnog srca tvrtke Carmat

10:28 / 19.07.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Operacija

Operacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Francuska tvrtka Carmat u ponedjeljak je objavila da je prvi puta prodala svoje potpuno umjetno srce, poznato pod nazivom Aeson, koje je potom implantirano pacijentu u talijanskoj bolnici u Napulju, čime je utrt put daljnjem komercijalnom razvoju.

Ugradnju potpuno umjetnog srca je izveo kardiokirurg Ciro Maiello u bolničkom centru u Napulju, koji u Italiji prednjači u znanju i iskustvu glede primjene umjetnog srca.

Ni jedno umjetno srce Aeson nije do sada upotrijebljeno izvan kliničkih studija, istaknula je glasnogovornica Carmata, dodajući da je troškove operacije od 150.000 eura pokrio regionalni zdravstveni sustav koji očekuje povrat troškova od nacionalnog zavoda za javno zdravstvo.

Carmatovo umjetno srce dizajnirano je za sve pacijente koji pate od kroničnih zatajenja srca ili akutnih zatajenja koja slijede nakon infarkta.

Izum bi trebao pomoći i svim srčanim bolesnicima koji pate od koronarnih bolesti i arterijske hipertenzije.

Tvrtka je 15. srpnja objavila prvu humanu implantaciju svog umjetnog srca u SAD-u u okviru kliničkog istraživanja Sveučilišne bolnice Durham u Sjevernoj Karoloni. Bolnica je dio Sveučilišta Duke.

Odmah nakon te objave su dionice Carmata na pariškoj burzi skočile 6,77 posto, na 23,53 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!