09:45 / 23.05.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Prve violine oponašale su ljudske glasove

-

-

Foto: - / -

Znanstvenici s Tajvanskoga nacionalnog sveučilišta od profesionalnog su violinista zatražili da svira na 15 antiknih violina.
Povjesničari glazbe već dugo pretpostavljaju da su prvi graditelji violina tonovima koje proizvodi taj instrument željeli oponašati ljudske glasove, a to im je upravo potvrdila tajvanska studija.

Znanstvenici s Tajvanskoga nacionalnog sveučilišta od profesionalnog su violinista zatražili da svira na 15 antiknih violina, počevši s glazbalima Gaspara da Sala i posebno Andree Amatija, slavnoga graditelja iz Cremone koji se smatra ocem moderne violine.

Ostale violine korištene u studiji izradio je još slavniji Antonio Stradivari, koji je unaprijedio Amatijev dizajn.

Znanstvenici su prvo snimali tonove odsvirane na nenadmašnim violinama, a zatim i glasove osmorice muškaraca i osam žena u dobi od 16 do 30 godina, koji su izvodili obične engleske samoglasnike.

Nakon provedene detaljne akustične analize otkrili su da su Da Salova violina iz 1560. i Amatijeva iz 1570. proizvodile harmonične tonove sukladne rezonancijama kakve proizvode basovi i baritoni što povećava vjerojatnost da su majstori graditelji toga doba dizajnirali violine nastojeći na taj način oponašati muške glasove, kaže se u studiji.

Suprotno, Stradivarijeve violine iz 17. stoljeća obilježile su viši tonovi, bliži onima tenora i kontra-altova, što znači da su bile sličnije ženskim glasovima, dodaje se.

Te značajke možda mogu objasniti karakterističnu briljantnost Stradivarijevih violina, zaključuje se.

Članak o tome objavljen je u časopisu Proceedings of the National Academy of Science.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!