Prvi put i u svježim snježnim padalinama na Antarktici otkrivena mikroplastika

08.06.2022.

14:12

Autor: M.Š./Hina/HRT

Antarktika

Antarktika

Foto: Wim Hoek / Shutterstock

Rezultati istraživanja novozelandskih znanstvenika objavljeni u srijedu pokazali su da je u svježem snijegu koji je nedavno pao na Antarktici prvi put pronađena mikroplastika, što bi moglo ubrzati otapanje snijega i leda i predstavljati prijetnju zdravlju jedinstvenih ekosustava toga kontinenta.

Sićušna plastika, manja od zrna riže i ranije je pronađena u antarktičkome morskom ledu i u površinskoj vodi, no znanstvenici ističu da je prvi put otkrivena u svježim snježnim padalinama.

Rezultati istraživanja, koje je provela doktorandica Sveučilišta u Canterburyju, Alex Aves, pod nadzorom dr. Laure Revell, objavljeno je u znanstvenom časopisu The Cryosphere.

Ona je prikupila uzorke snijega s 19 lokacija na antarktičkoj Rossovoj ledenoj polici te je kazala da je šokirana pronalaskom mikroplastike u apsolutno svakom uzorku.

- To je nevjerojatno tužno..., ali pronalazak mikroplastike u svježem antarktičkom snijegu ističe razmjere zagađenja plastikom čak i u najudaljenijim regijama svijeta, rekla je.

Rezultati njezina istraživanja pokazali su da je po litri otopljenog snijega pronađeno u prosjeku 29 mikroplastičnih čestica.

Gustoća mikroplastike bila je gotovo triput veća nedaleko od znanstvenih baza na otoku Ross - bazi Scott i postaji McMurdo.

Od pronađenih 13 različitih vrsta plastike, najčešći je bio PET, koji se često koristi za izradu boca za pakiranje bezalkoholnih pića i za izradu odjeće.

- Mikroplastika je možda putovala tisućama kilometara zrakom, no jednako je vjerojatno i da je prisutnost ljudi na Antarktici prouzročila mikroplastični 'otisak', kažu istraživači.

Istraživanje je potvrdilo ono što su znanstvenici i očekivali, rekla je viša znanstvenica Instituta za znanost o okolišu i znanstvena istraživanja, Olga Panto.

- Doista je nemoguće da bilo koji organizam u današnje vrijeme izbjegne utjecaj ljudskih aktivnosti, jednako kao što ljudsko djelovanje utječe na klimatske promjene koje pak utječu na promjene u okolišu, kazala je.

- Ne trebam posebno naglašavati da treba što prije poduzeti značajne korake koji će omogućiti smanjenje upotrebe plastike i omogućiti konstruktivne načine upravljanja plastikom, rekla je Panto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!