11:36 / 30.03.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Prvi put u Hrvatskoj: VR kazalište

VR predstava "The Lion's Den"

VR predstava "The Lion's Den"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U pandemiji, Hrvatski kulturni dom na Sušaku posjetiteljima nudi posve novo iskustvo - prvi put u Hrvatskoj donosi predstave snimljene tehnikom virtualne stvarnosti, koju će gledatelji moći doživjeti pomoću posebnih naočala. 

VR kazalište isprobala je i ekipa Vijesti iz kulture:

Riječ je o jednoj od predstava koje je plesna mreža Aerowaves, čiji je član i HKD, snimila u sklopu projekta Springback Ringside. Projekt istražuje načine dokumentiranja predstava tehnikom koja omogućuje svakom posjetitelju da uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu, gotovo nadohvat izvođača.

"The Lion's Den"

"The Lion's Den"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Cijeli taj eksperiment krenuo je iz Rijeke prošle godine u sklopu Portodance festivala gdje smo snimili dvije predstave, a zatim su kolege išli snimati u Prag i London. Mi smo prvi, ne samo u Hrvatskoj, već koliko znamo i u svijetu koji prikazujemo kazališne, odnosno plesne predstave u VR tehnici, ističe Edvin Liverić, ravnatelj HKD-a na Sušaku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!