22:00 / 22.03.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Prvi tvit šefa Twittera prodan za 2,9 milijuna dolara u obliku NFT-a

Prvi tvit šefa Twittera prodan za 2,9 milijuna dolara

Prvi tvit šefa Twittera prodan za 2,9 milijuna dolara

Foto: Anushree Fadnavis / REUTERS

 Jack Dorsey, šef i suosnivač Twittera, u ponedjeljak je prodao svoj prvi tvit u obliku nezamjenjivog tokena (NFT) za nešto više od 2,9 milijuna dolara.

Tvit je u obliku NFT-a, novih digitalnih tokena nalik kriptovalutama, koji predstavljaju jedinstvenu digitalnu imovinu čija je popularnost eksplodirala u 2021. godini.

Svaki NFT, koji je temeljen na tehnologiji blockchaina, ima vlastiti digitalni potpis koji služi kao javna knjiga, čime korisnici mogu provjeriti autentičnost i vlasništvo imovine.

- Upravo postavljam svoj twttr, glasio je Dorseyev prvi tvit objavljen 21. ožujka 2006. godine. NFT je prodan na dražbi na platformi Valuables, koja je u vlasništvu američke tvrtke Cent.

Kupljen je korištenjem kriptovalute Ether koja je u trenutku prodaje vrijedila 2,9 milijuna dolara, potvrdio je Cameron Hejazi, izvršni direktor i suosnivač Centa.

Kompanija Cent je priopćila da je tvit kupio Sina Estavi, izvršni direktor blockchain firme Bridge Oracle, sa sjedištem u Maleziji.

Dorsey, zaljubljenik u virtualnu kriptovalutu bitcoin, 6. ožujka je na Twitteru objavio poveznicu za prodaju NFT-a, nakon čega je tri dana kasnije obznanio da će prihod od dražbe pretvoriti u bitcoin te ga donirati ljudima u Africi koji boluju od koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!