09:45 / 06.09.2020.

Autor: Dorina Tikvicki/Rijeka: More/IMS/HRT

Pulski znanstvenik u borbi protiv klimatskih promjena

Nikola Medić

Nikola Medić

Foto: - / -

Nikola Medić na obalama Jadrana prepoznaje ocean, najveći zemljin ekosustav, čiju bioraznolikost već dugo nagrizaju klimatske promjene.
I u sivim danima većina nas u moru vidi tek zabavu i uživanje. Puljanin Nikola Medić i na obalama Jadrana prepoznaje ocean, najveći zemljin ekosustav. Klimatske promjene već mu dugo nagrizaju bioraznolikost.

Doktorand na sveučilištu u Kopenhagenu nedavno se pridružio Europskom oceanskom forumu za mlade.

- Sve činjenice na temelju čega će se raditi programi zaštite i akcije zaštite oceana bazirat će se na znanosti i to je jedan od razloga zašto sam im se pridružio, jer smatram da onu svoju znanost u budućnosti mogu prenijeti u neke akcije zaštite oceana i mora, rekao je.

Medić se u svom doktoratu bavi mikroskopskim organizmima.

- Ja istražujem različite fiziološke odgovore mikroorganizama na različite utjecaje iz okoliša kao što su svjetlost temperatura salinitet, dodao je.

Snažan indikator stanja mora i oceana. U određenim okolnostima mogu napraviti toksični cvat i ugroziti zdravlje ljudi. Ali i ekonomiju: ribarstvo, akvakulturu, turizam. Neki od tih oku nevidljivih organizama, otkriva Nikola, odgovorni su za svaki peti naš udisaj.

Uz krizu bioraznolikosti najveći je problem trenutačno zagađenje plastikom. A zdravstvena kriza izazvana pandemijom koronavirusa već pokazuje i nove prijetnje za mora i okoliš.

- Ta zdravstvena kriza zbog virusa je pokazala da ljudi i dalje bacaju smeće. I u moru možemo pronaći maske i gumene rukavice, rekao je.

Sve je to ponukalo Nikolu da prihvati apel koji je nedavno kružio društvenim mrežama i mailovima hrvatskih znanstvenika.

- Želimo prikupiti dovoljan broj potpisa i stvoriti jednu kritičnu masu koja bi pozvala institucije da dođe do neke klimatske akcije, odnosno da priznamo da se klimatske promjene dešavaju i da je potrebno na njih reagirati, rekao je.

Zanesenost morem od malih nogu ovaj je mladi čovjek pretočio u obrazovanje: dodiplomski studija znanosti o moru, diplomski studij znanosti o okolišu, neumorno volontiranje na institutu Ruđer Bošković i rovinjskom Centru za istraživanje mora. Uskoro će zgotoviti svoj doktorski rad koji će kao dio europskoga projekta Mixitin poslužiti cjelokupnoj zajednici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!