13:49 / 11.05.2021.

Autor: Saša Užarević/M.L./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Put u budućnost vodi preko umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju je osnovana u prosincu 2019. godine i okuplja vodeće tvrtke i startup-ove iz područja umjetne inteligencije u Hrvatskoj, te nastoje pozicionirati Hrvatsku kao zemlju jedinstvenih prilika za razvoj umjetne inteligencije.

- CroAI je udruga poduzetnika koji svoje proizvode i rješenja temelje na umjetnoj inteligenciji – poduzetnika poput Rimac automobila, Microblink-a, Fotomet-a, Infobip-a, jedinog hrvatskog „unicorna“ za sada. Znači to su sve mladi poduzetnici, startup-i i scaleup-i, koji su globalno konkurentne proizvode i rješenja uspjeli plasirati u svijet, i sada kroz ovu udrugu zapravo pokušavaju probuditi interes za umjetnom inteligencijom u Hrvatskoj i objasniti ljudima da se tu krije jedna velika prilika za sve nas, rekao je Jan Štedul, tajnik udruge CroAI.

Umjetnu inteligenciju najjednostavnije bi mogli definirati kao područje računalne znanosti koje razvija inteligentne aplikacije, strojeve, aparate i alate koji mogu planirati i rješavati određene zadatke.

- Umjetna inteligencija ima nekoliko različitih značenja – to je istovremeno i znanstveno područje i naziv za tehnologiju koju koristimo svakodnevno, a možda i ne znamo. Svaki put kad se vozimo navigacijom, ili kad na Netflix-u biramo sljedeći film ili seriju koju ćemo gledati, mi zapravo dolazimo u dodir s umjetnom inteligencijom. Ona je nešto poput Interneta, može biti korištena i na ružne načine, ali može donijeti i mnogo toga dobroga – na nama je da odlučimo kako ćemo je koristiti, i na nama je da se educiramo i obrazujemo kako bi znali čega se trebamo bojati, a čega ne, kaže Štedul.

U udruzi ističu kako će Hrvatska u budućnosti biti jedna od vodećih zemalja na području umjetne inteligencije.

- Mislim da se mi nemamo ničega stidjeti u ovom trenutku, ono što je bitnije je, zapravo, koliki je naš potencijal. U ovom trenutku smo mi osnovali Hrvatsku udrugu za umjetnu inteligenciju iz jednog razloga – zato što prepoznajemo važnost umjetne inteligencije, želimo se okupiti i pomoći jedni drugima, zapravo, da budemo jedan od bitnijih igrača na tom tržištu. Mi već imamo tvrtke koje su se već nametnule na svjetskoj razini, poput Fotomet-a ili Microblink-a, čija rješenja jesu među najboljima na svijetu. Sad ono što želimo je dobiti još više takvih tvrtki koje će se nametnuti na svjetskoj razini, kaže Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI.

Kako bi približila ljudima umjetnu inteligenciju, Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju je pokrenula besplatni tečaj o umjetnoj inteligenciji na hrvatskom jeziku.

- Tečaj 'Elements of AI' je tečaj o osnovama umjetne inteligencije. On je originalno osnovan i započet u Finskoj, gdje ga je finska vlada predstavila svojim građanima s ciljem da educira jedan posto svog stanovništva. Nakon toga CroAI je, u suradnji s Europskom komisijom, omogućio njegov prijevod i adaptaciju za hrvatsko tržište. Radili smo vrlo blisko sa Sveučilištem u Zagrebu, finskom ambasadom i mnogim drugim partnerima, koji su omogućili da se tečaj adekvatno plasira u Hrvatsku i da se predstavi ljudima. Dosada, 27 država je već lansiralo ovaj tečaj, dakle on je preveden na skoro sve europske jezike i svugdje je prisutan. Hrvatska je imala apsolutno najbolji rekordan rezultat, bok uz bok s Finskom gdje je originalno startao – prvih deset dana deset tisuća ljudi iz Hrvatske je upisalo taj tečaj. Mi sad već bilježimo preko 21 tisuću polaznika koji su ga upisali i očekujemo da ćemo realizirati taj cilj o edukaciji 1 posto hrvatskih građana do kraja ove godine, kaže Štedul.

Put u budućnost sigurno vodi preko umjetne inteligencije, a ona će sigurno u budućnosti itekako utjecati na naše živote. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!