"Račune za struju ne plaćam još od travnja, i neću morati još koji mjesec"

27.11.2021.

11:53

Autor: Kod nas doma/HTV

Maja Katić članica je "Zelene energetske zadruge" koja se bavi građanskom energijom.

Maja Katić članica je "Zelene energetske zadruge" koja se bavi građanskom energijom.

Foto: Kod nas doma / HRT

Maja Katić članica je "Zelene energetske zadruge" koja se bavi građanskom energijom.

 - Želimo da građani proizvode vlastitu energiju. Kroz različite naše aktivnosti osnažujemo građane, lokalne zajednice, i sve koje zanima ta tema, da možemo krenuti s tim procesom energetske tranzicije koja zapravo treba biti prebacivanje na čiste oblike energije, priča Maja.

Kaže kako je isplativije uložiti u vlastitu solarnu elektranu, nego čuvati novac u banci.

- Takvi sustavi su isplativi u nekom realnom vremenu, koji je prihvatljiv ljudima, a uštede su odmah vidljive. Na razini jedne godine se može ostvariti čak i do 90 posto uštede na računima za električnu energiju. U tom kontekstu je puno prednosti takvih sustava - stvarate otpornost na ovaj kontinuirani porast cijena električne energije, a između ostaloga postajete i energetski neovisni, barem većim dijelom, objašnjava Maja za emisiju Kod nas doma.

I sama ima pozitivna iskustva sa solarnom energijom. Račune za struju, kaže, ne plaća još od travnja, i neće morati još koji mjesec. Korištenje solarne elektrane nije uopće komplicirano, ističe.

- Nemamo nikakve brige oko toga. Ona radi, proizvodi kad je sunčan dan, kaže.

Objašnjava kako je prije instalacije solarne elektrane na vlastitoj kući potrebno prethodno provjeriti neke tehničke karakteristike i proći administrativnu proceduru.

- Mi u Zadruzi, kroz edukacije i taj cjelokupni način uključivanja građana, dajemo podršku do donošenja takve odluke. Educiramo ih, objasnimo administrativnu proceduru, spajamo ih s provjerenim instalaterima i projektantima. Imamo jako veliki odaziv građana, kaže Maja i dodaje kako se svi zainteresirani mogu obratiti Zelenoj energetskoj zadruzi putem web stranice www.nasuncanojstrani.hr.

Pogledajte razgovor: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!