09:49 / 12.03.2021.

Autor: HRT/Hina

Rađa se rekordni broj blizanaca

Blizanci

Blizanci

Foto: - / Pixabay

Više od 1,6 milijuna blizanaca rađa se svake godine, objavio je znanstveni časopis Human Reproduction. Znanstvenici su prikupili podatke iz 135 država u razdoblju od 2010.-2015. za potrebe studije. Kao glavni faktor porasta njihova broja navode medicinski potpomognuta začeća.

- Relativni i apsolutni broj blizanaca u svijetu najveći je od polovice 20. stoljeća i vjerojatno se radi o povijesno najvećem broju, kazao je profesor Christiaan Monden s britanskog sveučilišta Oxford, jedan od autora studije.

Raširenost novih medicinskih tehnologija koje od 1970-ih potpomažu začeće u razvijenim zemljama pridonijela je povećanju broja višeplodnih trudnoća, kažu oni, kao i to što majke rađaju starije kad je i vjerojatnost blizanačkih trudnoća veća.

Utjecaj na porast toga broja imaju i korištenje kontracepcije, to što žene starije rađaju i sveukupno niži fertilitet.

Stope blizanačkih trudnoća najviše su u Africi, kažu oni, objašnjavajući to razlikama u genima između tog kontinenta i ostatka svijeta. Povećani broj blizanaca u siromašnijim dijelovima svijeta zabrinjavajući je zbog povećanih rizika tijekom trudnoće, te tijekom i nakon poroda, kaže jedan od znanstvenika.

Znanstvenici kažu da je porast broja blizanaca rezultat porasta broja višejajčanih trudnoća u kojima se istodobno oplode dva jajašca. Broj identičnih blizanaca, poznatih kao jednojajčani blizanci, ostaje nepromijenjen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!