Radioterapijom protiv karcinoma gušterače

08.07.2019.

09:22

Autor: V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

Na međunarodnom kongresu u Brazilu stručnjaci poliklinike Radiochirurgia Zagreb predstavili su rezultate korištenja najmodernije tehnologije za liječenje karcinoma gušterače.
Na međunarodnom kongresu u Brazilu stručnjaci poliklinike Radiochirurgia Zagreb predstavili su rezultate korištenja najmodernije tehnologije za liječenje karcinoma gušterače. 

O ovoj temi se govorilo u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ Hrvoje Kaučić, dr. med., specijalist radioterapije i onkologije i  Domagoj Kosmina, dipl. ing. Fizike.

Kaučić je rekao kako je radiokirurgija, radio terapija kojom se postiže uništenje tkiva, u ovom slučaju, riječ je o tumoru koristeći stereotaksijsku tehniku.

- To znači vrlo precizno praćenje namještanja bolesnika, njegovog micanja tijekom samog zahvata i vrlo precizne aplikacije doza u sam tumor uz maksimalno izbjegavanje okolnog zdravog tkiva, rekao je i dodao kako se služe x-zrakama, visoko energetskim megavoltnim zračenjem koje se s više stotina snopova aplicira u sam tumor i postiže se kompletno uništenje tkiva. Kirurg tumor operira i izvadi ga, a mi ga uništimo na mjestu u organizmu.

Istaknuo je kako je ovaj zahvat potpuno bezbolan, bez potrebe za anestezijom, bez rezanja i bez ležanja u bolnici. Nuz pojave su minimalne i mogu se riješiti s lijekovima iz kućne apoteke.

Kosmina naglašava kako se kod ovih zahvata koristi najmoderniji linearni akcelerator i što se tiče radiokirurgije bitna je velika preciznost što je veliki izazov.

- Radiokirurgija je počela 60-ih godina, a radila se na područjima unutar glave gdje se tumor ne miče. Izazov je raditi na tumoru u tijelu zato što se, uslijed disanja i ostalih fizioloških funkcija, i organi i sam tumor miču. Najnovije tehnologije su nam omogućile da možemo precizno pogoditi tumor, a poštedjeti okolne organe iako se oni miču, istaknuo je Kosina i dodao kako je preciznost ispod 0,5 milimetara.

Kaučić je rekao kako je karcinom gušterače veliki javno zdravstveni problem zato što je strahovito smrtonosan i velika većina bolesnika s tim rakom umire u periodu između pola godine do godinu dana. On se u 80 posto slučajeva otkrije u inoperabilnoj fazi.

- Bolesnici koji dolaze kod nas su oni čija se bolest nije proširila. Radiokirurgija nudi takvim bolesnicima nadu, bolesnicima koji su inoperabilni, naglasio je.

U dvije godine, tretirali su 70 bolesnika s rakom gušterače i unazad godinu i pol dana imaju ugovor s HZZO-om i bolesnik može na uputnicu obaviti zahvat kod njih.

- Glede ovog zahvata mi smo vodeći u svijetu, istaknuo je Kosmina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!