Raketa Space Launch System uskoro kreće na povijesni put

23.08.2022.

11:54

Autor: HRT/IMS

Space Launch System

Space Launch System

Foto: Joe Skipper / Reuters

Američka svemirska agencija objavila je da su u tijeku posljednje pripreme za lansiranje rakete prema Mjesecu. Time će biti označen početak misije Artemis 1. Raketa Space Launch System na povijesni bi put trebala poletjeti u ponedjeljak. 

Ponijet će letjelicu Orion koja će biti u Mjesečevoj orbiti nekoliko tjedana, a zatim se vratiti na Zemlju. U letjelici će biti tri lutke sa senzorima za mjerenje radijacije i vibracija. Prođe li prva faza misije Artemis prema očekivanjima, NASA planira poslati ljudsku posadu na Mjesec 2025. godine.

- Ovo je pokusni let i nije bez rizika. Analizirali smo rizik najbolje što smo mogli i umanjili ga koliko je to moguće. Ali izlažemo Orion zadatku zahtjevnijem od onoga zbog kojeg je stvoren. Pripremamo ga za slanje na Mjesec s posadom i želimo biti sigurni da radi savršeno te biti upoznati sa svim rizicima. Mnogo ćemo naučiti iz ovog pokusnog leta, rekao je Bob Cabana, NASA.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!