"Rano upozorenje i djelovanje"

23.03.2022.

08:45

Autor: Hina/A.P.C.

Svjetski meteorološki dan - upozorenja na klimatske promjene

Svjetski meteorološki dan - upozorenja na klimatske promjene

Foto: - / Shutterstock

"Rano upozorenje i djelovanje" tema je ovogodišnjeg Svjetskog meteorološkog dana, 23. ožujka, a naglasak je stavljen na važnost ranih upozorenja za prilagodbu klimatskim promjenama.

- U Hrvatskoj se u prosjeku više od 70 posto svih šteta i ekonomskih gubitaka od prirodnih katastrofa pripisuje meteorološkim i hidrološkim pojavama. Stoga su informacije, istraživanja, znanstvena postignuća Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) o vremenu, klimi, klimatskim promjenama, vodama i kvaliteti zraka od ključne važnosti za sustav pravovremene i točne najave, istaknula je glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek.


Naglašava kako će takve najave ublažiti razorne posljedice koje vremenski i klimatski ekstremi te ekološki nemili događaji mogu imati na lokalne zajednice i društvo u cjelini.


Ivančan-Picek kaže kako posljedice klimatskih promjena zamjećujemo u povećanom broju ekstremnih vremenskih i hidroloških pojava diljem svijeta. Prilagodba tim promjenama je prioritet, a sustavi ranog upozorenja jedan su od važnih načina prilagodbe.


Stalno praćenje stanja atmosfere putem prizemnih meteoroloških postaja, radiosondažnih visinskih mjerenja, radarskih i satelitskih mjerenja omogućuje brzo prepoznavanje opasnih meteoroloških pojava i izdavanje upozorenja, kaže Ivančan-Picek. 

Tri strateška projekta DHMZ-a


Glavna ravnateljica ističe kako s tim ciljem DHMZ provodi tri velika strateška projekta - modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH METMONIC, modernizacije i proširenje državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka "AIRQ" te "VEPAR" s kojim će se smanjiti rizici od poplava te unaprijediti praćenja, analize i pronalaženje optimalnih rješenja za integrirano i održivo upravljanje vodama i vodnim okolišem.


METMONIC-om će se uspostaviti moderan sustav meteorološkog motrenja i osigurati pokrivenost RH radarskim mjerenjima. Prvi put će hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima te će se postaviti meteorološko-oceanografske plutače kojima će se osigurati pouzdani podaci o stanju mora i atmosfere, a time i pravodobna upozorenja na opasna stanja.

Važna podrška tom sustavu je novo superračunalo ATOS BullSequana XH2000 koje će, najavljuje Ivančan-Picek, za operativni rad biti spremno do jeseni.


- To je najveća modernizacija u 75-godišnjoj povijesti DHMZ-a. Tim projektima namjeravamo značajno osuvremeniti rad te poboljšati kvalitetu naših proizvoda i usluga uvođenjem novih tehnologija, uvjeta rada i opreme s kojom radimo, poručila je Ivančan-Picek.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!