11:04 / 10.07.2020.

Autor: I.D./Studio 4/IMS/HRT

Raste broj bolesti izazvanih virusima koji su prešli sa životinja na čovjeka

Foto: Syaibatul Hamdi/Pixabay

Foto: Syaibatul Hamdi/Pixabay

Foto: - / -

"Prvo bih odbacio mogućnost da je virus umjetno stvoren u laboratoriju s bilo kojom namjerom. To sigurno nije. Virus je prirodan i ovaj proces je nešto što se uobičajeno događa."
Iz Agencije za okoliš UN-a stiglo je zabrinjavajuće upozorenje: raste broj bolesti izazvanih virusima koji su prešli sa životinja na čovjeka, kao što je aktualni Covid-19. Stručnjake njegova pojava - nije iznenadila.

- Prvo bih odbacio mogućnost da je virus umjetno stvoren u laboratoriju s bilo kojom namjerom. To sigurno nije. Virus je prirodan i ovaj proces je nešto što se uobičajeno događa, rekao je za Studio 4 prof. dr. sc. Ljubo Barbić, prodekan Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i profesor na Zavodu za mikrobiologiju i zarazne bolesti.

Stručnjaci su to, kazao je, očekivali, jer je riječ o već viđenom scenariju.

- Kad govorimo o istoj skupini virusa. 2002., 2003. pojavljuje se u Kini virus SARS. Srećom, on nestaje. Već 2007. godine kineski znanstvenici objavljuju pretpostavku da će to postati model za konkretno koronaviruse i čak podcrtavaju da su rizične upravo te njihove mokre tržnice, pojasnio je Barbić.

- 2012. godine se to potvrđuje s MERS-om koji se pojavljuje na Bliskom istoku, tako da je ovo treća pojava koronavirusa koji ima izvorište u životinjama, koja je prešla na ljude i, nažalost, vrlo intenzivno se širi među ljudima nakon svojih prilagodbi, dodao je prof. dr. sc. Barbić.

Ekološka situacija u svijetu, odnosno uništavanje životinjskih staništa, kazao je, samo je jedan od vrlo jasno definiranih razloga povećanog prelaska virusa sa životinja na ljude.

Cijeli razgovor poslušajte u videozapisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!