Ribari na Floridi uhvatili kirnju tešku 160 kg i staru 50 godina

15.01.2020.

12:17

Autor: M.M./Hina

Foto: Facebook FWC Fish and Wildlife Research Institute

Foto: Facebook FWC Fish and Wildlife Research Institute

Foto: - / -

Kirnja je vrsta ribe koja može narasti do 2,5 metara i može dosegnuti težinu od 200 kilograma.
Izgledala je poput monstruma iz horror filmova - kirnja koju su floridski ribari krajem prosinca ulovili na zapadnoj obali na dubini od 180 metara, dugačka je gotovo poput čovjeka, teška 159 kilograma i stara rekordnih 50 godina.


- Biolozi Instituta za divlje životinje laboratorijskom su pretragom dob ulovljene ribe procijenili na 50 godina, što je čini najstarijim primjerkom ulovljenim u sklopu programa zaštite divlje faune, stoji na Facebook stranici Instituta na kojoj je objavljena i fotografija ribara koji ponosno pokazuje ulov. Kirnja je velika gotovo poput njega.

Da bi izračunali dob divovske kirnje, znanstvenici su analizirali otolite, minijaturne strukture locirane u šupljini unutarnjeg uha golemih riba koje služe kao organ za ravnotežu i pomažu osjetilu sluha. Tradicionalno se rabe da bi se dobile informacije o klasifikaciji, dobi i veličini riba.

Kirnja je vrsta ribe koja može narasti do 2,5 metara i može dosegnuti težinu od 200 kilograma. Jedna je od ribljih vrsta koje žive i u Jadranskom moru, poput kirnje bjelice, kirnje zubuše ili kirnje zlatice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!