07:00 / 14.07.2021.

Autor: Jelena Tomac/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Rijeka domaćin međunarodne ljetne škole analize slike

Međunarodna ljetna škola analize slike

Međunarodna ljetna škola analize slike

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Tehnički fakultet u Rijeci prvi je put domaćin međunarodne ljetne škole analize slike. Okupili su se vrhunski stručnjaci i pedesetak studenata iz cijeloga svijeta.

Animacije poput onih koje gledamo u kriminalističkim serijama, a na njoj ovih dana rade studenti riječkoga Tehničkog fakulteta, jer njezinom se analizom mogu riješiti komplicirani forenzički slučajevi.

- Gledamo vizualizaciju forenzičke scene koja je dobivena CT snimkom i ostalim parametrima sa poprišta događaja. Takva se analiza može koristiti u sudskoj procjeni radi li se o ubojstvu ili samoubojstvu, rekao je prof. dr. sc. Ivan Štajduhar, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Proučava se i novi sustav dijagnosticiranja bolesti i ozljeda - beskontaktno neinvazivno snimanje ruke radi otkrivanja upalnih procesa. Pogodan je za otkrivanje artritisa.

- Imam već dosta teorijskog znanja, ali dosad nisam imala mnogo praktičnog rada. Ovdje radimo na projektima pa stječem iskustvo u praksi, rekla je Rozemarijn Weijers, polaznica Ljetne škole iz Nizozemske.

Projekti su usmjereni na rješavanje problema iz svakodnevnog života. Polaznici škole rješavaju ih u timovima.

- Naprimjer, prebrojavanje automobila na osnovi slike, broja ljudi u nekom prostoru, što je aktualno zbog koronavirusa. Različiti zadaci povezani s licem, slikama lica..., rekla je prof. dr. sc. Marina Ivašić Kos, Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci.

Te su informacije vezane za emocije ili za procjene o tome koliko godina ima osoba.

- Zadatak kojim se moj tim bavi je određivanje, što je preciznije moguće, godine čovjeka na temelju slike. Zaista je zanimljivo raditi na tome, rekao je Jošt Stergar, polaznik Ljetne škole iz Slovenije.

I korisno. Desetodnevna škola platforma je za buduću međunarodnu suradnju mladih znanstvenika iz područja tehničkih i prirodnih znanosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!