19:50 / 02.03.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Robot AV1 pomaže osamljenoj bolesnoj djeci

-

-

Foto: - / -

Njegova je zadaća u učionici funkcionirati kao oči, uši i glas djece s dugotrajnim bolestima koja ne mogu ići u školu ali mogu upravljati robotom iz svoga bolesničkog kreveta.
Za djecu koja se bore s dugotrajnim bolestima, tjelesna bol nije njihov jedini izazov - izostanak iz škole također znači odsustvo prijatelja i to može biti teško a istodobno roditelji često brinu i kakav će utjecaj imati mjeseci nepohađanja nastave na njihovo obrazovanje.

I tu uskače školski robot nazvan AV1. Njegova je zadaća u učionici funkcionirati kao oči, uši i glas djece s dugotrajnim bolestima koja ne mogu ići u školu ali mogu upravljati robotom iz svoga  bolesničkog kreveta.

Robot je omogućio Elliotu Smithu da ostane u kontaktu s prijateljima i da prati školsku nastavu. Dječak upravlja robotom uz pomoć prijenosnog računala i može slušati nastavu i govoriti. Ako želi postaviti pitanje učitelju upali glavu robota kako bi skrenuo njegovu pažnju. Bio sam pomalo zabrinut što će drugi učenici misliti o robotu. Bili su doista iznenađeni njime, kaže 12-godišnjak koji koristi AV1 dok se oporavlja od tumora mozga.

Škole mogu unajmiti robota ili ga kupiti za oko 2,5 tisuća eura. Smithov AV1, kojega su drugi učenici nazvali Bob, plaćen je donacijama i drugim akcijama prikupljanja novca.

Robot izgleda poput vrtnog patuljka koji je prošao minimalistički dizajnerski postupak u tehnološkom divu Appleu. Izradila ga je norveška organizacija No Isolation koja je osnovana kako bi se borila protiv problema osamljenosti.
Širom Europe 370 mladih u dobi od osam do 20 godina koristi AV1 a najviše ih je na području Skandinavije.
"