22:03 / 29.11.2020.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/HRT

Roboti koji život znače

-

-

Foto: - / -

Izdvojili smo zanimljive robote koji u ovim izvanrednim vremenima učinkovito zamjenjuju ljudski rad.
U borbi protiv koronavirusa pomažu i roboti. Mjere temperaturu, uzimaju briseve, dezinficiraju prostore, održavaju red pa ih sve češće naručuju bolnice, škole, tvornice, restorani. Izdvojili smo zanimljive robote koji u ovim izvanrednim vremenima učinkovito zamjenjuju ljudski rad.

Japanski robot opremljen senzorima i kamerama trgovcima je itekako koristan. Kupce upozorava na obvezno nošenje maske i socijalnu distancu, a pomaže i pri kupnji. U kineskim, pak, školama roboti učenicima serviraju hranu.

Zvuči neobično, no u azijskim restoranima roboti čak i kuhaju po želji gostiju. Zbog porasta internetske trgovine sve su popularniji i roboti dostavljači. Isporučuju pakete, a u tvornicama diljem svijeta pakiraju i skladište robu.

I kirurških robota u vrijeme pandemije sve je više, mnoge kompanije ljudski rad zamjenjuju robotskim. I Hrvatska ima tehnološke tvrtke koje razvijaju robotiku. Osječki inovatori osmislili su robota za dezinfekciju bolnica, no u svakodnevnoj primjeni skupih, ali isplativih robota još je premalo.

Pogledajte videoprilog!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!