Roboti na recepciji: Južnoafrički hotel bori se protiv pandemije

18.02.2021.

14:07

Autor: Hina/HRT

Robotima protiv pandemije

Robotima protiv pandemije

Foto: Sumaya Hisham / Reuters

Osoblje hotela Sky u Johannesburgu drži se svih protokola za borbu protiv Covida-19 - od nošenja maski do fizičkog distanciranja - u stvari svi zaposlenici osim Lexija, Micaha i Ariela.

Za tri conciergea pravila ne važe jer oni u vas ne bi mogli izdahnuti viruse i da hoće - roboti su.

Robotska dobrodošlica u hotelima nije novost - japanski hoteli to imaju već godinama. Godine 2015. hotel Henn'na u Tokiju bio je prvi koji je potpuno robotizirao osoblje. Nekoliko tokijskih hotela sada ih koristi kako bi uslužilo goste s blagim simptomima Covida-19.

Hotel Sky prvi je u Africi koji je robotizirao recepciju što je potez koji bi mogao izazvati ljutnju u zemlji s više od 30 posto nezaposlenih.

- Nikad neće zamijeniti ljude, no promijenit će prostor, kaže upravitelj hotela Paul Kelley. Mislim da je to budućnost, dodaje.

Lexi, Micah i Ariel dostavljaju narudžbe u sobe, pružaju putne informacije i mogu tegliti do 300 kilograma prtljage iz predvorja do soba.

Gosti mogu odabrati hoće li uslugu čovjeka ili robota.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!