07:50 / 09.01.2018.

Autor: HRT

Roboti - odgojitelji u japanskim vrtićima

-

-

Foto: - / -

Na pet otvorenih radnih mjesta odgojitelja u tokijskim vrtićima javi se samo jedan kandidat. U ostatku zemlje stanje je donekle bolje, ali i dalje nepovoljno.
U Japanu manjak odgojitelja. Kako ga, zbog specifičnog jezika i kulture, ne mogu nadoknaditi uvozom radne snage, u nedostatku vrtićkih "teta" okrenuli su se onomu u čemu su najbolji - novim tehnologijama.

Hiromi i njezine kolegice imaju pune ruke posla. Ipak, od danas će im biti bar malo lakše, jer na ispomoć je stigao Vevo, koji će svakoga dana maziti i paziti članove ove vrtićke skupine. Eksperimentalni program u suradnji tokijske startup-tvrtke i sveučilišta Gunma ima jasan cilj.

Razvili smo robota jer su naši odgojitelji pod velikim pritiskom. Nema ih dovoljno, a posebice je to izraženo u Tokiju. To je velik problem, objašnjava Joe Sadamatsu, direktor tvrtke Global Bridge Holdings.

Vevo bez problema razaznaje djecu. Usput im mjeri i tjelesnu temperaturu, što je u Japanu obvezno dvaput na dan. Dok mališani spavaju, senzori prate rad njihova srca i pokrete te paze na zastoje u disanju.

Vrlo je teško posvetiti se baš svakom djetetu kako bismo im pružili najbolju skrb. Japanski odgojitelji toga se ozbiljno drže. Sretni smo što nam sad pomaže robot. Znatno nam je lakše, kaže Hiromi Yamamoto, odgojiteljica u tokijskom vrtiću.

No to je samo djelić njegovih čari. Djeca ga jednostavno obožavaju.

Na pet otvorenih radnih mjesta odgojitelja u tokijskim vrtićima javi se samo jedan kandidat. U ostatku zemlje stanje je donekle bolje, ali i dalje nepovoljno. Glavni su razlog velike satnice i male plaće - upravo ono na što se roboti neće žaliti. Bude li program uspješan, Vevo će se na tržištu naći dogodine u travnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!