20:48 / 07.11.2019.

Autor: Ira Karlović/V.M./HRT

Roboti spajaju tehnologiju s kreativnošću

-

-

Foto: - / -

Izložba ‘Robotika Mechanika - od pogreške do savršenstva’ bavi se različitim konceptima robota i robotičkih objekata: od funkcionalnih i precizno dizajniranih robota do nespretnih izvedbi koje uz humor propituju granice i smisao funkcionalnosti.
Izložba ‘Robotika Mechanika - od pogreške do savršenstva’ bavi se različitim konceptima robota i robotičkih objekata: od funkcionalnih i precizno dizajniranih robota do nespretnih izvedbi koje uz humor propituju granice i smisao robotičke funkcionalnosti. Nastala je zahvaljujući suradnji zagrebačkog Tehničkog muzeja 'Nikola Tesla' i Radione - udruge za razvoj kulture ‘uradi sam’ iz Zagreba.

- 'Radiona Zagreb Makerspace' radi sustavno od početaka na STEM područjima. Mi smo oni koji su započeli spajanje tehnologije s kreativnošću, jer su osnivači bili umjetnici i iniženjeri. Na ovoj izložbi pridružili su im se Hrvatski robotički savez, Ivan Ugrin - BB Industrial, Stemi, Institut za razvoj i inovativnost mladih te brojni pojedinci, navodi autorica izložbe Deborah Hustić.

Deborah Hustić ističe, primjerice rad Ivice Zdelarca koji je hakirao kosilicu s daljinskim upravljačem: Od kosilice je napravio vozilo koje može biti i čistilica i mali auto, kompletno cijela karoserija je napravljena kao na automobilu, a rad je čovjeka koji je to radio u garaži, u anonimnosti, ističe Hustić.

Pozornost posjetitelja posebno je privukao retro robot Omnibot 2000. On je mogao reproducirati glazbu, snimati poruke, izgovarati sekvence, ući u sobu vlasnika, probuditi ga i donijeti mu piće. Prema imenu možemo zaključiti da su njegovi tvornici daleke 1984. godine tako zamišljali život u 2000. godini. No znamo i da ih je povijest demantirala. 

Osim starinskih robota, izložba donosi i današnje dosege. Svjedočeći razvoju umjetne inteligencije te automatizaciji kućanstva i proizvodnje, robotika sve više postaje tema svakodnevnih dramatičnih medijskih rasprava o opstanku civilizacije, a s druge stane scena ‘uradi sam’ potvrđuje da se robotika može iskoristiti na edukativan, društven i umjetnički način.

Izložba ‘Robotika mechanika’ tematizira oba aspekta te nas podsjeća da, baš kao i roboti, imamo pravo na preispitivanje koncepta pokušaja, pogreške i nesavršenosti - igra se nastavlja.

Za velike i male do 10. studenog u Tehničkom muzeju 'Nikola Tesla' možete razgledati izložbu 'Robotika mechanika - od pogreške do savršenstva'. Ulaz je besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!