07:42 / 06.05.2019.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/I.H./HRT

#RobotiDolaze 10. svibnja u Osijek

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Na Forumu okupljaju tvrtke, znanstvenu i akademsku zajednicu te nadležne institucije kako bi raspravili ključne izazove, predstavili postignuća u robotici te stekli uvid u potrebne prilagodbe.
Dok mnogi gradovi muku muče s investicijama, u Varaždinu, čini se, takvih problema nema. Barem kad je riječ o informatičkom sektoru. Za Tehnološki park više je zainteresiranih nego što ima mjesta. Počela je njegova rekonstrukcija i dogradnja, što će osigurati nove prostore, usluge i zapošljavanja.

Varaždinski Tehnološki park otvoren je 2005.
U tom su prostoru niknule već stotine malih tvrtki, a posao su pokrenuli i brojni stručnjaci iz IT sektora.

Ovih dana počinje velika rekonstrukcija i opremanje parka. Građevinski radovi stajat će 11,5 milijuna kuna. A kapacitet parka povećat će se na 4 000 četvornih metara. Bit će to dovoljno za 45 tvrtki s oko 300 zaposlenih.

Dobra je ovo vijest i za varaždinski Fakultet organizacije i informatike koji dugo surađuje s Tehnološkim parkom. U planu je projekt "start up at FOI" koji potiče poduzetničke ideje studenata.

Za cijeli projekt Tehnološkog parka predviđeno je oko 17 milijuna europskih kuna. Nakon ove dogradnje, koja bi trebala završiti u svibnju iduće godine, počinje i prenamjena bivšeg Varteksova restorana.

Nažalost, dodaje, Grad Varaždin nema potporu županije, tek malu države. A riječ je od najvažnijim razvojnim projektima sjeverne Hrvatske.U Osijeku će 10. svibnja biti održan 2. Međunarodni forum ICT-društvo #RobotiDolaze - Utjecaj robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene. Forum organiziraju Institut za europske i globalizacijske studije (Split) i francuski institut Laboratoire d'Ingénierie des Systèmes de Versailles (LISV). U Dobro jutro, Hrvatska o tome su govorili Anđelko Milardović, predsjednik organizacijskog odbora Foruma i Josip Ćesić iz Gideon Brothers.

Ćesić kaže da se njihova kompanija bavi razvojem autonomnih, mobilnih robota koji su u stanju pomoći ljudima u nekim teškim zadacima - riječ je o robotima koji se koriste za intralogističke operacije u industriji.

Milardović je govorio o forumu, pokretač je Institut za europske i globalizacijske studije, a lani u Osijeku je održan prvi forum. Na Forumu okupljaju tvrtke, znanstvenu i akademsku zajednicu te nadležne institucije kako bi raspravili ključne izazove, predstavili postignuća u robotici te stekli uvid u potrebne prilagodbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!