15:36 / 17.04.2020.

Autor: HINA/HRT

Roche planira sljedeći mjesec testove za antitijela

Foto:  REUTERS/Umit Bektas

Foto: REUTERS/Umit Bektas

Foto: - / REUTERS

Cilj švicarskog proizvođača lijekova Rochea jest sljedeći mjesec moći ponuditi krvne testove za identifikaciju zaraženih koronavirusom, priključivši se tako globalnoj potrebi zemalja u karanteni da prikupe informacije o tome tko bi mogao imati imunitet.
Cilj švicarskog proizvođača lijekova Rochea jest sljedeći mjesec moći ponuditi krvne testove za identifikaciju zaraženih koronavirusom, priključivši se tako globalnoj potrebi zemalja u karanteni da prikupe informacije o tome tko bi mogao imati imunitet.

Vladama i tvrtkama takvi su testovi potrebni kako bi napravile strategije da se iziđe iz karantene koja je opustošila globalna gospodarstva čak i premda se ne zna razvijaju li zaraženi imunitet na novi virus, kao što je to s mnogim drugim bolestima.

Rocheova objava u petak slijedila je nakon sličnih objava, uključujući Abbott Laboratories iz SAD-a, Becton Dickinson and Co, te talijanskog DiaSorina koji namjeravaju razvijati i prodavati testove za identifikaciju antitijela.

- Radna je pretpostavka ovo: Testirate li i pronađete li ljude koji su razvili antitijela, tada će barem tijekom nekog razdoblja steći imunitet, rekao je vodeći dijagnostičar Rochea Thomas Schinecker.

-
Na tome radimo danonoćno, i preko vikenda, kako bismo osigurali pomoć za što je više pacijenata moguće, rekao je Schinecker.

Tvrtka smještena u Baselu obećala je da će test za antitijela biti dostupan do početka svibnja u zemljama koje prihvaćaju europske regulatorne standarde a za SAD je potrebno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove.

Planiraju do lipnja povećati proizvodnju na "dvoznamenkasti broj milijuna" mjesečno, a testovi bi se trebali izvoditi na više od 40.000 Rocheovih uređaja za testiranje instaliranih širom svijeta.

Test identificira antitijela uključujući imunoglobulin G, koji dulje ostaje u organizmu što sugerira mogući imunitet.

Zemlje imaju razne planove korištenja takvih testova za bolje razumijevanje bolesti COVID-19 uzrokovane virusom, ali istodobno i za identifikaciju onih koji su bili zaraženi no imali su samo blage simptome ili ih nisu uopće ni imali.

Čak i testovi s velikom točnošću imaju slabosti, što može proizvesti tisuće lažno pozitivnih rezultata. Lažni rezultati mogli bi navesti nekoga da vjeruje da ima imunitet, ako u stvari i nema.

Schinecker je rekao da su Rocheovi testovi ispunili očekivanja tvrtke o točnosti, iako tvrtka još ne objavljuje podatke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!