Roskosmos: Posada ISS-a nije ugrožena uništenjem satelita

21.11.2021.

15:28

Autor: M.M./Hina/HRT

Posada ISS-a nije ugrožena uništenjem satelita

Posada ISS-a nije ugrožena uništenjem satelita

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Posada Međunarodne svemirske postaje (ISS) nije dovedena u opasnost ruskom odlukom da uništi svoj satelit izvan funkcije i time stvori krhotine u svemiru, rekao je predsjednik ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin.

Krhotine su pomno nadzirane, a posada ni u kojem trenutku nije bila u opasnosti, rekao je predsjednik Roskosmosa u intervjuu objavljenom na YouTubeu.

Razmjenjujemo ove informacije s Ministarstvom obrane kako bismo zaštitili ISS od neugodnih avantura, rekao je.

Sedmero članova posade primilo je naredbu da uđe u svemirsku letjelicu radi vlastite sigurnosti u ponedjeljak, što bi im omogućilo brzi povratak na Zemlju u slučaju da nešto pođe po zlu prilikom uništavanja satelita.

Međunarodna zajednica kritizirala je Rusiju nakon što je u utorak potvrđeno da je ispalila raketu prema svom satelitu Zelina-D, koji se u Zemljinoj orbiti nalazi od 1982. Oni koji su potez osudili, nazvali su ga nepromišljenim.

Oružje protiv satelita razvija se u Rusiji već duže vrijeme, to nije tajna, rekao je Rogozin.

Dodao je da je sada bilo vrijeme da se oružje testira te naglasio da je ono nužno s obzirom na američki satelitski nadzor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!