18:24 / 09.03.2020.

Autor: Odri Ribarović/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Ruski kozmonaut u riječkom Astronomskom centru

-

-

Foto: - / -

Svemir, planeti, istraživanja - te su teme privukle u riječki Astronomski centar brojne posjetitelje u povodu Međunarodnog dana planetarija. A predavanje je održao i ugledni gost iz Ruske Federacije.
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana planetarija, riječki Astronomski centar posjetio je ruski kosmonaut i generalni direktor Narodne dobrotvorne zaklade za očuvanje svemirske postaje MIR te potpredsjednik Ruske federacije za kosmonautiku, Anatoliy Pavlovič Artsebarsky.

Najprije za  djecu, a potom i za odrasle održao je predavanja o svemirskim istraživanjima.

- Želim da netko od vas najmlađih bude dio nove generacije astronauta i da proslavite Hrvatsku u svemiru, poželio je mnogobrojnim mališanima slavni ruski kozmonaut.

Anatoliy Artsebarsky, pilot-kozmonaut, koji je u jednom svemirskom letu proveo gotovo 5 mjeseci u svemiru. Sudionici događaja imat će priliku pobliže se upoznati sa svemirom te inovacijama u inženjerstvu sa poznatim kozmonautom, koji je proveo 144 dana u svemiru i 33 sata u otvorenom svemiru. Ukupno vrijeme letenja broji mu više od 3600 sati, dok skokova padobranom – 48. Artsebarsky je pilot-kozmonaut koji je savladao vožnju 35 tipova zrakoplova.

Popularizacija astronomije i edukacija glavne su zadaće Astronomskog centra Rijeka kojeg godišnje posjeti i do 20 tisuća ljudi. U sklopu cjelodnevnog programa planetarij je predstavljen i kao optimalna astronomska učionica, kao vremeplov te svemirski brod sa simuliranim svemirskim putovanjima, a publika je mogla doznati više i o problemu sve većeg svjetlosnog onečišćenja u gradovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!